REUTERS

Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду Узбекистану.

"З величезною скорботою в серці повідомляємо вам про смерть нашого дорогого президента Іслама Абдуганієвича Карімова. Іслам Абдуганієвич помер 2 вересня 2016 року в місті Ташкенті внаслідок перенесеного ним гострого порушення мозкового кровообігу (інсульту), що призвів до незворотних змін головного мозку та поліорганної недостатності", - йдеться в ньому.

Повідомляється, що похований Карімов буде 3 вересня відповідно до мусульманських звичаїв в своєму рідному місті Самарканді, де покояться його батьки. Завтра ж в Самарканді відбудеться церемонія прощання з узбецьким президентом.

Відео дня

Уряд висловив глибокі співчуття родині покійного та всьому народу Узбекистану в зв'язку "важкою і непоправною для всіх нас втратою".

Читайте такожВ аеропорту Самарканда очікують літак з тілом Карімова - ЗМІ

Згідно зі спільною постановою Олій Мажліса (парламенту) і кабінету міністрів Узбекистану, опублікованою на сайте уряду, була сформована державна комісія з організації похорону Карімова.

Її головою призначено прем'єр-міністра Узбекистану Шавката Мірзіяєва.

До складу комісії увійшли голова сенату Нігматулла Юлдашев, спікер Законодавчої палати узбецького парламенту Нурдінжон Ісмаїлов, члени уряду, міністри, представники громадськості.

В Узбекистані з 3 вересня в зв'язку з кончиною глави держави оголошений триденний траур.

Повідомлення про смерть президента також підтвердила і його дочка Лола Карімова-Тілляева.

"Він пішов від нас ... Добираю слова, і сама не вірю в це", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Згідно зі ст.96 конституції Узбекистану, виконувати обов'язки президента наразі має голова Сенату Юлдашев.

Читайте такожУзбекистан святкує День незалежності без участі беззмінного президента Карімова

Як повідомляв УНІАН, 28 серпня 2016 року стало відомо про те, що Карімова госпіталізували.

На наступний день його дочка Лола розповіла, що у лідера Узбекистану стався крововилив у мозок.

Увечері 29 серпня ЗМІ вперше повідомили про смерть Карімова, проте офіційна влада Узбекистану заперечувала цю інформацію.

При цьому влада Узбекистану скасувала офіційні урочистості з нагоди Дня незалежності республіки, заплановані на 1 вересня.

31 серпня на сайті президента Узбекистану з'явилося привітання з Днем незалежності від імені Каримова, а вранці 2 вересня влада країни офіційно повідомила про "критичний стан" здоров'я їх лідера.

Після цього агентство Reuters з посиланням на три джерела в дипломатичних колах повідомило про смерть Карімова.

Читайте такожЗМІ: В Узбекистані скасували урочистості з нагоди Дня незалежності

Іслам Карімов народився 30 січня 1938 року в Самарканді Узбецької РСР. У 1960 році закінчив Середньоазіатський політехнічний інститут в Ташкенті за фахом "інженер-механік", після чого працював за фахом спочатку на заводі "Ташсельмаш", а потім на Ташкентському авіаційному виробничому об'єднанні імені Чкалова.

У 1966 році перейшов на роботу в Держплан Узбецької РСР, де пройшов шлях від головного спеціаліста до першого заступника голови Держплану республіки. У 1967 році закінчив Ташкентський інститут народного господарства і отримав спеціальність "економіст".

Перший великий державний пост Карімов отримав в 1983 році, коли він став міністром фінансів Узбецької РСР. 23 червня 1989 року Карімов був обраний першим секретарем Центрального комітету Комуністичної партії Узбецької РСР, а 24 березня 1990 року на сесії Верховної Ради Узбецької РСР обрано Президентом Узбецької РСР.

Читайте такожКарімов привітав народ Узбекистану з 25-річчям незалежності - прес-служба

Карімов беззмінно залишався керівником країни аж до самої своєї смерті.

Карімов став главою держави, в якій кланові зв'язки відіграють величезну роль. З самого початку президент Карімов почав будувати жорстку вертикаль влади, спираючись на силовиків. Будь-які спроби дестабілізації ситуації в країні жорстко припинялися. Так, в 2005 році він зазнав різкої критики західних міжнародних організацій після подій 12-13 травня в узбецькому місті Андижан, де урядові війська відкрили вогонь по мирних жителях, які вимагали негайного проведення соціально-політичних і економічних реформ.

У той же час за часів Карімова російська мова поступово зникла з ужитку, а російські кадри змінилися національними. При цьому популярність Карімова як президента завжди залишалася високою - на виборах він набирав близько 90% голосів.