REUTERS

Про це йдеться в повідомленні прес-служби узбецького президента.

Згідно з повідомленням, під час розгляду цього питання голова Сенату Нігматулла Юлдашев, який за конституцією мав стати в.о. президента, "звернувся з пропозицією про доцільність тимчасового покладення виконання обов'язків і повноважень президента Республіки Узбекистан на прем'єр-міністра Республіки Узбекистан Ш.М.Мірзіяєва з урахуванням його багаторічного досвіду роботи на керівних посадах в органах державної влади і управління, поваги серед населення".

При цьому стаття 96 конституції країни чітко визначає, що "при неможливості виконання чинним президентом Республіки Узбекистан своїх обов'язків його обов'язки і повноваження тимчасово покладаються на голову Сенату Олій Мажліса Республіки Узбекистан".

Відео дня

Читайте такожУ Самарканді поховали президента Узбекистану Карімова (фото)

Згідно цієї статті, президентські вибори повинні відбутися протягом трьох місяців.

59-річний Мірзіяєв закінчив Ташкентський інститут іригації та меліорації. Свою кар'єру він розпочав на посаді хокіма Мірзо-Улугбецького району Ташкента, потім працював хокімом Джизацької і Самаркандської областей. Мірзіяєв є прем'єр-міністром Узбекистану з 2003 року.

Після смерті 2 вересня першого президента Узбекистану Іслама Карімова Мірзіяєв очолив державну комісію з організації похорону Карімова. Багато спостерігачів вважають його основним претендентом на пост президента Узбекистану.