Воронки от бункерных бомб в Алеппо / REUTERS

Останніми днями російська авіація активно застосовує під час авіаударів по Алеппо бункерні бомби, пише британська газета The Times. Як повідомляє Newsader, фотографії, на яких видно нерозірвані снаряди Betab-500, поширили сирійські повстанці.

Така 500-кілограмова бетонобійна авіаційна бомба здатна пробити броню товщиною до 5,5 метрів і призначена для ураження злітно-посадкових смуг аеродромів та залізобетонних укриттів літаків. При попаданні такого снаряда бетонне покриття руйнується на площі до 50 квадратних метрів. Він скидається з висоти до 1000 метрів.

Читайте такожУ Сирії літаки розбомбили головну лікарню Алеппо – Reuters (фоторепортаж)

Відео дня

Також у ЗМІ з'явилося повідомлення аналітичного видання Foreignpolicy про появу в небі над Алеппо Су-25 на малій висоті, призначених для боротьби з наземними цілями та безпосередньої підтримки сухопутних сил. Зараз вони надають допомогу наземним силам режиму Башара Асада та його союзникам при штурмі повстанських позицій. Напередодні їм вдалося захопити один з районів Алеппо.

Сирійські рятувальники повідомляють, що згадані вище бункерні бомби вбили сім'ї, які ховалися у підвалах. Люди вважали, що знаходяться в надійному укритті.

"Ми знайомі з різними видами боєприпасів, такими як фосфорні і касетні бомби, однак це — щось нове. Ми не чуємо звуку падіння або вибуху, а просто відчуваємо землетрус", — розповів він, пояснивши, що на місці розриву снаряда з'являються "жахливі масові руйнування та вирви на глибину до семи метрів", - розповів медичний працівник Ахмед Саєд.

Неразорвавшийся снаряд / newsader.com

27 вересня урядові війська захопили один з бунтівних районів Фарафіра поблизу стародавньої фортеці. Наступ супроводжувався численними повітряними ударами.

The Times підкреслює, що деякі з видів бомб такого типу заборонені міжнародним правом до застосування в містах. Серед них — касетні бомби RBK-500, начинені сотнями вражальних елементів, які при вибуху розсіюються по величезній площі, а також залишають нерозірвані елементи — так звані "суббоєприпаси".

Місцеві активісти в Алеппо зробили фотографії, на яких відображені характерні ознаки ударів касетних та інших боєприпасів.

"Розсіюючись по величезній площі, вони залишають після себе нерозірвані суббоєприпаси, які потім продовжують вбивати — особливо дітей — протягом тривалого часу. Саме тому вони заборонені", — пояснив Джастін Бронк, науковий співробітник військово-повітряних сил в Королівському інституті об'єднаних служб.

Раніше в Алеппо було знято скидання запальних фосфорних бомб. Загибель людей настає в цьому випадку в результаті впливу високих температур або вдихання отруйного диму.

"Висока потужність вибуху речовини і наступних ефектів, що викликаються цими боєприпасами, справляє руйнівний вплив на міську забудову. Виникнення побічної шкоди практично неминуче", — прокоментував аналітик Бен Гудлед з компанії Janes/IHS. За його словами, така "зброя використовується проти укріплених цілей і стратегічних позицій". Він вказав, що невибіркову дію такого типу боєприпасів призначена для витіснення повстанців з зайнятих позицій, при цьому вона буде також мати руйнівний ефект для густонаселених районів Алеппо".

Широкомасштабна сухопутна операція в Алеппо, яку почали проасадівські сили 19 вересня після зриву перемир'я, забрала життя 450 осіб, а поранення при цьому отримали понад півтори тисячі мирних городян, заявив представник місцевого відділення "Білих касок".

"Я думаю, що це стратегія "шоку і трепету", спрямована в першу чергу на знищення морального духу опозиціонерів, які тримають оборону в місті, а, крім того, вона покликана змусити цивільне населення погодитися на евакуацію, яка дозволила б підірвати сили оппозиції — сказав Чарльз Лістер, старший співробітник Інституту Близького Сходу. — Це відповідає стратегії облогових воєн, яка добре відома нам. І Росія, і режим Асада раніше успішно практикували її — і в Сирії, і в Грозному".

Як відомо, Англія і Франція звинуватили Росію у військових злочинах в Алеппо, США назвали тактику Росії "варварством". Йенс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, охарактеризував російські удари як "повністю неприйнятні з моральної точки зору і є кричущим порушенням міжнародного права".

Видання зазначає, що стаття 8 Римського статуту 1998 року говорить про заборону на використання запальних і касетних боєприпасів проти цивільних районів в якості зброї, яке викликає невибіркові і "зайві ушкодження або страждання". Порушення цієї норми вважається військовим злочином.

Раніше Радован Караджич, колишній лідер боснійських сербів, був засуджений у березні по 11 звинуваченнях, серед яких фігурувало й невибіркове бомбардування Сараєво.