Британія готова розглянути запит про екстрадицію нардепа Онищенка / Фото УНІАН

Про це повідомили Deutsche Welle у Королівській прокуратурі Великої Британії.

«Будь-яка країна з-поза меж Європейського Союзу може напряму звернутися із формальним запитом про екстрадицію до Міністерства внутрішніх справ», - йдеться у повідомленні.

Українські правоохоронні органи можуть у будь-який момент звернутися до британських колег із запитом про екстрадицію втікача, попри те, що між Україною і Великою Британією немає угоди про екстрадицію. Втім українські правоохоронці вже кілька місяців очікують рішення Інтерполу щодо оголошення Онищенка в розшук.

Відео дня

Однак, як припускають у Лондоні, єдиною причиною, чому Київ пішов цим шляхом, можуть бути вимоги українського законодавства щодо оголошення у міжнародний розшук перед поданням запиту про екстрадицію або бажання встановити місцеперебування особи. Адже українські правоохоронці вже кілька місяців очікують рішення Інтерполу щодо оголошення Онищенка в розшук.

У відповіді прокуратури також зазначається, що у Національному антикорупційному бюро України не пояснили, чому до Великої Британії не подано запит про екстрадицію.

Читайте такожУ ГПУ розраховують на прецедент для екстрадиції Онищенка

«За процедурою, ми не можемо розпочати процес екстрадиції без оголошення Онищенка в розшук», - відповіли в НАБУ на запит DW.

На уточнююче запитання, про яку саме процедуру йдеться і з яких правових норм вона випливає, в антикорупційному бюро не відповіли. У НАБУ зазначають, що очікують рішення Інтерполу щодо оголошення Онищенка у розшук у жовтні.

Згідно з вимогами британського законодавства, процедура екстрадиції підозрюваних чи засуджених до країн поза межами ЄС є багатоступеневою. Після отримання звернення міністерство внутрішніх справ вирішує, чи розпочинати процес екстрадиції. В разі позитивного рішення документи передаються до суду, який обирає запобіжний захід. Після цього розпочинається судовий процес щодо екстрадиції, який може тривати багато місяців. Стороні, яка зробила запит, зокрема, треба довести в суді відсутність політичних мотивів переслідування підозрюваного.

Як повідомляв УНІАН, у червні НАБУ і САП заявили про викриття організованого злочинного угруповання, яке заподіяло шкоду державі у розмірі понад 3 млрд грн в результаті спільної діяльності на підставі угод, укладених з ПАТ «Укргазвидобування». Організатором корупційної схеми, за даними НАБУ, є народний депутат Олександр Онищенко.

5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Онищенка. Але до того він, користуючись депутатською недоторканністю, виїхав з України.

НАБУ двічі викликало його на допит як підозрюваного, проте він жодного разу не з’явився.

9 серпня Солом’янський районний суд Києва дозволив затримати Онищенка з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

10 серпня Онищенка оголошено у всеукраїнський розшук.