Для поліпшення ситуації з обороною ЄС передбачається створити фонд / europarl.europa.eu

До цього кроку виконавчий орган ЄС підштовхнуло обрання президентом США Дональда Трампа і загострення ситуації з безпекою в Європі.

Про це пише Deutsche Welle, посилаючись на газету Süddeutsche Zeitung.

За даними Єврокомісії, відсутність кооперації з питань оборони між країнами-членами щорічно обходиться ЄС від 25 до 100 млн євро. Для поліпшення ситуації і передбачається створити фонд, за рахунок якого повинні фінансуватися спільні проекти, такі як, зокрема, розробка технологій безпілотників.

Відео дня

Читайте такожЄвропарламент підтримав створення Європейського оборонного союзу

Даних про обсяг фонду поки немає. Він стане частиною плану дій щодо європейської оборонної стратегії, який Єврокомісія має намір представити 30 листопада, вказує Süddeutsche Zeitung.

У документі, що передбачає, зокрема, посилення співпраці Євросоюзу та НАТО, підкреслюється, що витрати ЄС на оборону протягом останніх десяти років залишалися на рівні 200 мільярдів євро, в той час як Китай за той же період збільшив свій оборонний бюджет на 150 відсотків. А США тільки в 2015 році інвестували в оборону вдвічі більше, ніж ЄС.

В ході передвиборної кампанії обраний американський президент Дональд Трамп заявляв, що європейські країни повинні збільшити витрати на оборону.