У Німеччині спостерігається наростання російської пропаганди і збільшення кібер-атак / laowai.ru

Про це повідомляє Reuters.

"Ми бачимо агресивний і зростаючій кібершпіонаж і кібер-операції, які потенційно могли б поставити під загрозу німецьких урядовців, членів парламенту та працівників демократичних партій", – сказав глава німецької розвідки Ханс-Георг Маасс в своїй заяві.

Маасс, який висловив аналогічну стурбованість з приводу зусиль Росії втручатися в німецькі вибори, в інтерв'ю агентству Рейтер минулого місяця, повідомив, що він має все більше доказів про такі зусилля і сказав про очікувані подальші кібератаки.

Відео дня

Агентство заявило, що бачить широкий спектр російських пропагандистських інструментів і "більше застосування фінансових ресурсів" для здійснення "дезінформації", спрямованої на російськомовну громаду в Німеччині, політичні рухи, партії та інших осіб, які приймають рішення.

Читайте такожПравоохоронці 30 країн ліквідували кібермережу "Аваланж", до якої входило 10 українців

Метою зусиль було поширення невизначеності в суспільстві, "щоб послабити або дестабілізувати ФРН", а також зміцнити екстремістські групи і партії, ускладнити роботу федерального уряду і впливати на політичний діалог.

Агентство заявило, що бачить "вражаюче збільшення" кібератак, які здійснюються російською хакерською групою APT 28, також відому як "Фантастичний Ведмідь" або Strontrium, яку звинувачують в зломі Демократичного національного комітету США в цьому році і кібер-атаці на німецький парламент в 2015 році.

Атаки були спрямовані проти німецьких партій і членів парламенту, заявляє агентство, додаючи, що вони були проведені хакерами, які називають себе "хактівістами", при підтримці державних органів.

Читайте такожРосія припинила кібератаки на США після публічних звинувачень – директор розвідки

"Пропаганда і дезінформація, кібер-атаки, кібер-шпигунство і кібер-саботаж є частиною гібридної загрози для західних демократій", - сказав Маасс.

Німецькі чиновники звинуватили Москву у спробах маніпулювати німецькими ЗМІ для роздування таких тем, як криза мігрантів, послаблення довіри виборців і інакомислення в межах Європейського Союзу, що начебто призведе до скасування санкцій проти Москви.

Російські офіційні особи заперечують всі звинувачення.