Ілюстрація REUTERS

Про це пише The Guardian.

Шведський інститут з міжнародних відносин констатував в комплексному дослідженні, що Швеція є об'єктом "широкого спектра активних заходів", спрямованих на "ускладнення її здатності генерувати суспільну підтримку в проведенні своєї політики".

Дослідження показало, що Росія поширювала звіти, що вводять в оману аудиторію.

Відео дня

В інформаційній війні РФ проти Швеції використовувались підроблені документи і вироблялись готові новини, які з'явилися в шведських ЗМІ і були згодом підхоплені російським сайтом «Супутник» і "іншими джерелами російської публічної дипломатії" і мовлення для міжнародної аудиторії.

У доповіді визнається, що було неможливо для дослідників точно встановити, де і як фейки та підроблені розповіді були зібрані, але підкреслюється, що вони відповідають стратегічним цілям Росії.

Читайте такожСпікер парламенту Швеції наголошує на важливості продовження санкцій проти РФ

Основною метою Москви було «зберегти геостратегічний статус-кво» за рахунок мінімізації ролі НАТО в Балтійському регіоні і утримання Швеції від міжнародного військового союзу, йдеться в дослідженні.

"Ми вважаємо, що це демонструє намір впливати на прийняття рішень", – заявив в інтерв'ю газеті Dagens Nyheter Мартін Краг, один з авторів доповіді.

Дослідження виявило 26 фальшивок, які спливли в Швеції в період між кінцем 2014 року і до середини 2016 року. Найперші з'явилися на "незрозумілих сайтах Росії і / або шведською мовою". Деякі з них подаються нібито від імені шведських осіб, які приймають рішення, для збільшення враження автентичності, додав він.

Згідно із доповіддю, десять фейків були пов'язані безпосередньо зі шведськими справами, три з яких були розглянуті докладно. Одна з підробок була в якості листа в лютому 2015 року нібито від міністра оборони Швеції головному директору виробника озброєнь BAE Systems Bofors, в якому йшлося про продаж зброї Україні.

Інший фейк створено нібито від імені головного міжнародного прокурора Швеції, який начебто відкинув неіснуючий запит від України у справі проти шведського громадянина, обвинуваченого в скоєнні військових злочинів.

Третій фейк – детально підроблена змова між Швецією і НАТО таємно відправляти зброю «Ісламській державі» через територію Туреччини.

Читайте такожГолландські винищувачі патрулюватимуть небо над Балтикою

В дослідженні йдеться, що фальшивки містять достатню кількість фактичних і інших помилок, що дозволяють владі оголосити їх підробками, але, як зазначає видання, вони вже були широко поширені в соцмережах, на шведських і російських веб-сайтах, а в одному випадку, у засобах масової інформації.

Також у доповіді зазначається, що однією зі складових інформаційної війни проти Швеції є «армія тролів», що орієнтується на журналістів і вчених.

Інший з авторів доповіді Себастьян Асберг сказав Радіо Швеції, що ключовим інструментом Росії була шведськомовна версія російського державного сайту новин «Супутник», який опублікував 4000 історій в період між 2015 і весною 2016 року, коли він був закритий.

Переважна більшість таких «новин» потрапили в такі категорії, як "криза на Заході", "позитивний образ Росії", "західна агресія", "міжнародна симпатії до Росії", "невдачі західної політики" та "підрозділи в західному альянсі", йдеться в доповіді.

Читайте такожШведська розвідка називає Росію головним джерелом кібератак на країну

Багато з фейків вкрай негативно змальовували НАТО та Європейський Союз, сказав Асберг, додавши, що неправдива інформація пробилася і в парламентські дебати.

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен повідомив на національній конференції оборони на цьому тижні, що він "не може виключити", що Росія намагатиметься вплинути на наступні вибори в країні, які відбудуться в 2018 році.

Як раніше повідомляв УНІАН, Швеція переглядає свої системи зв'язку для екстрених служб і служб безпеки через напруженість в Балтійському регіоні, посилену діями Росії в Україні.