Сербія хоче захопити частину Косова / flickr.com/photos/nofrills

Про це заявив президент Косова Хашим Тачі, передає Reuters.

Причиною нового загострення між двома країнами стало те, що напередодні Сербія після 18-річної перерви збиралася відновити залізничне сполучення з північчю Косово. Вранці 14 січня з центрального вокзалу Белграда відправився придбаний у Росії і пофарбований у кольори сербського прапора потяг, вагони якого зовні були розписані гаслом "Косово - це Сербія" різними мовами. 

Так, Тачі вважає, що такий потяг був спрямований для того, щоб спровокувати косоварів й створити привід для військового втручання Сербії у північні райони Косова.

Відео дня

Читайте такожФранцузька поліція на запит Сербії затримала екс-прем’єра Косова

Зазначається, що там мешкають близько 50 тис. етнічних сербів, які не визнають незалежності краю.

"Намір Сербії полягає в тому, щоб використати цей поїзд, який був подарований Росією, по-перше, щоб допомогти відрізати північну частину Косова, а потім приєднати її до Сербії. За зразком Криму", – сказав Тачі.

Нагадаємо, потяг прямував до міста Косовська Мітровіца на півночі Косово, населеному переважно сербами, проте після різкої реакції косоварів сербський прем'єр-міністр Александар Вучич розпорядився зупинити його перед кордоном. 

Уповноважена косовського уряду щодо переговорів із Сербією Едіта Тахір заявила, що відновлення залізничного сполучення доводить, що Сербія має намір дестабілізувати Косово.