REUTERS

Потрібно висувати реалістичні вимоги, заявив віце-прем'єр Мехмет Шимшек напередодні переговорів в Астані, передає Російська служба Бі-Бі-Сі.

Раніше на відставці Башара Асада наполягала і Анкара, і повстанці.

Анкара більше не може наполягати на точці зору, що сирійський конфлікт не можна врегулювати без участі президента Асада, сказав Шимшек, виступаючи на економічному форумі в Давосі. При цьому він підкреслив, що вина за триває майже шість років війну, яка забрала життя сотень тисяч людей, "повністю лежить на Асада", передає Associated Press.

Відео дня

Читайте такожПрезидент Сирії про численні жертви в Алеппо: "така ціна визволення народу"

Туреччина протягом останніх років виступала за відставку сирійського президента від влади і підтримувала повстанців, які борються з його режимом. Однак, як сказав турецький віце-прем'єр, його країна повинна бути реалістичною, "оскільки на ділі ситуація різко змінилася".

"Ми повинні бути прагматиками, реалістами", - цитує Шимшека агентство Reuters.

Заява турецького віце-прем'єра пролунала за кілька днів до початку мирних переговорів щодо Сирії, запланованих на 23 червня в Астані. Ініціатором зустрічі стали Росія і Туреччина, а також Іран.

В кінці грудня влади трьох країн домоглися укладення угоди про припинення вогню між урядовою армією і сирійськими повстанцями, а ще раніше Росія і Туреччина змогли організувати евакуацію повстанців з обложеного Алеппо.