Першій казці про Гаррі Поттера виповнюється 20 років. 26 червня 1997 року лондонське видавництво Bloomsbury випустило книгу Джоан Роулінг «Гаррі Поттер і філософський камінь».

Відео дня

Читайте також"Невдалий творчий союз": режисер "50 відтінків сірого" розповіла, чому ненавидить свій фільм

До теперішнього часу в світі продано понад 450 млн екземплярів всіх семи частин поттеріани, пише BBC.

Вважається, що казки Роулінг повернули інтерес до дитячої літератури в цілому, причому не тільки з боку дітей, але і з боку дорослих.

Вісім фільмів про Гаррі Поттера заробили близько $7,7 млрд у світовому прокаті. Також був випущений спін-офф «Фантастичні тварини і де вони мешкають» та вистава «Гаррі Поттер і прокляте дитя».

Роулінг подякувала своїм читачам в Twitter: "20 років тому світ, в якому жила лише одна я, був відкритий для інших. Це було приголомшливо. Дякую вам".

До 20-річного ювілею серії книг про "Гаррі Поттера" Facebook підготував для своїх користувачів розвагу. Необхідно просто ввести повідомлення чи коментар назву будь-якого факультету Хогвартса англійською (Slytherin, Hufflepuff, Gryffindor, Ravenclaw) або ж ім'я Гаррі Поттера (Harry Potter) і воно автоматично стане того кольору з яким всі асоціюють факультет.