REUTERS

"Ми повинні визнати реальність того, що Росія не вважає партнером НАТО", - сказав Расмуссен в інтерв'ю The Guardian і ще п'ятьом європейським газетам.

Генсек повідомив, що на майбутньому саміті НАТО в Кардіффі він спробує подолати розбіжності між членами альянсу з питання розміщення військових баз поблизу російських кордонів.

"Ми приймемо наш План дій, за яким будемо в змозі діяти оперативно в абсолютно нових умовах безпеки в Європі. У нас вже є те, що називається силами першочергового задіяння НАТО (силами швидкого реагування НАТО), які можуть бути розгорнуті в найкоротші терміни, якщо це буде потрібно", - заявив Расмуссен.

Відео дня

Читайте такожПольський генерал: без НАТО Росія дійде до Варшави за 3 дні

Глава альянсу додав, що для забезпечення можливості швидко організувати підкріплення, можуть знадобитися спеціальні споруди в приймаючих країнах".

"Таким чином, це буде включати в себе завчасну підготовку матеріалів, обладнання, інфраструктури, баз, штаб-квартир. В цілому присутність НАТО на сході в майбутньому стане більш помітною", - сказав Расмуссен.

"Будь-який потенційний агресор повинен розуміти, що якщо вони навіть тільки задумаються про те, щоб атакувати союзника НАТО, вони зіткнуться з військовослужбовцями не тільки окремої країни, але і з натівськими військовими. Це важливо", - вважає Він.

Читайте такожЗМІ: НАТО обговорюють націлювання європейської системи ПРО на Росію

На його думку, НАТО доводиться стикатися "з новим військовим підходом Росії", до якого, "очевидно, потрібно адаптуватися".

"Росіяни поліпшили свою здатність діяти дуже швидко, - сказав він. - Вони можуть за дуже короткий час перетворити великі навчання в наступальну військову операцію".

Расмуссен вважає, що РФ "стратегічного партнера" НАТО перетворилася у країну, що "не вважає альянс партнером".

Крім того, за словами генсека, планується узгодити заходи (в тому числі - чотири "трастових фонди") для підвищення безпеки України, модернізації її збройних сил і сприяння цій країні в протистоянні "загрозі з боку Росії".

Читайте такожНАТО: Росія ввела артилерійські підрозділи в Україну і обстрілює військових

У ході підготовки до саміту НАТО, який запланований на 4-5 вересня, представники Польщі, Латвії, Литви та Естонії заявили, що відчувають загрозу з боку Росії. У зв'язку з цим вони запропонували альянсу обговорити використання протиракетної оборони.

За матеріалами: РИА Новости, ИТАР-ТАСС