Российские военные самолеты нарушили воздушное пространство нескольких стран / testpilot.ru

Два російські реактивні винищувачі були помічені «в зоні ідентифікації повітряної оборони» США близько Аляски.

Про це повідомляє Аgence France-Presse із посиланням на двох високопоставлених чиновників у Пентагоні, пише Лента.ру.

Інцидент стався у середу, 17 вересня, але відомо про це стало тільки у п'ятницю. За словами чиновників, на перехоплення були підняті винищувачі F-22 американських ВПС, після чого російські літаки залишили зону контролю американських ППО.

Відео дня

Одне з джерел зазначило, що це перший за довгий час подібний інцидент за участю російських винищувачів.

Читайте такожДва російські бомбардувальники порушили повітряний простір Швеції

Водночас The Washington Free Beacon із посиланням на представника об'єднаного командування аерокосмічної оборони Північної Америки капітана Джеффа Девіса пише, що за останній тиждень російські літаки неодноразово були помічені в даному регіоні.

За його словами, 17 вересня ВПС США зафіксували бомбардувальники Ту-95, винищувачі Міг-31 і два заправники Іл-78. Наступного дня ще два Ту-95 потрапили в поле зору канадських ВВС. «Група російських літаків зробила петлю в бік півдня, повертаючись на захід у напрямку до Росії», - уточнив Девіс.

Він зазначив, що російські літаки знаходилися приблизно у 100 кілометрах від узбережжя Аляски й у 73 кілометрах від берегової лінії Канади.

19 вересня повідомлялося ще про два схожі інциденти: біля кордонів Великої Британії, а також у Швеції. У першому з них по тривозі з військової бази Лоссімаус у Шотландії були підняті два винищувачі Typhoon Королівських ВПС Великобританії, а в другому випадку Стокгольм висловив протест Москві у зв'язку з порушенням повітряного простору країни.