фото REUTERS

У Росії відбулися мітинги на підтримку заарештованого опозиціонера Олексія Навального.

Перші акції протесту пройшли на Далекому Сході РФ – Хабаровську, Владивостоці і Петропавловську-Камчатському, де на вулиці вийшли тисячі людей. Силовики стали затримувати людей на мирних акціях.

Згодом на мітинги вийшли мешканці інших міст країни. Наймасовіші відбулися в Москві та Санкт-Петербурзі, там у підсумку було затримано найбільшу кількість протестувальників. Загалом по всій Росії станом на 21 годину затримали понад 2,5 тисячі людей.

Читайте такожУ школах РФ після розслідування Навального масово знімають портрети Путіна: з'явилася реакція Кремля (відео)

На сторінці Навального, який зараз перебуває в СІЗО, в Facebook закликали росіян виходити на вулиці.

"Дуже важливий день сьогодні, і він вже в самому розпалі. Тисячі людей на Далекому Сході вже вийшли на підтримку Олексія Навального. Вони вимагають відпустити його з СІЗО і припинити незаконне переслідування. Виходьте і ви. Це дуже важливо. Важливо, як ніколи", – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що прихильників Навального почали затримувати по всій Росії напередодні протестів 23 січня.

Як повідомляє "Медиазона", затримання вже зафіксовані в Південно-Сахалінську (в тому числі одного журналіста), Якутську, Хабаровську, Владисостоку та Іркутстку. При цьому у Владисовстоці повідомляється про проблеми з Інтернетом.

Як повідомляє "ОВС-Інфо", в Хабаровську затримані повідомляють, що їх б'ють у відділеннях поліції палицями. Ще до початку мітингів поліція затримала стримерів YouTube на площі, де вони чекали, поки зберуться люди, пише DW.

Незабаром на акцію в Хабаровську вийшли близько 1000 осіб, повідомляє Хабаровський сайт DVhab.ru. Вони скандували: "Ми не боїмося!", "Банду Путіна - під суд!" і "Путін-злодій!". На площі розкидані кілька фотографій російського президента.

Незабаром почалися окремі затримання протестувальників.

Співробітники ОМОНу спочатку намагалися відтіснити присутніх з площі, далі вже застосовували кийки при затриманні. Поліція стверджує, що акція не узгоджена з владою, тому вимагає від її учасників розійтися.

Також  мітинги проводили в Південно-Сахалінську, де зібралося близько 400 осіб, а у Владивостоці вийшли на протест близько 3000 осіб. Акції також пройшли в Комсомольську-на-Амурі і Магадані. Міліція затримувала протестувальників.

У Владивостоці почалися жорсткі затримання. Як мінімум одну людину доставили в автозак без свідомості, передає кореспондент "Нової газети". "ОВС-Інфо" повідомляє про 20 затриманих у місті.

Журналіст Юрій Дудь прийшов на акцію на підтримку опозиціонера Навального у Владивостоці.

false

Люди зібралися і в Якутську попри 50-градусний мороз.

false

В Улан-Уде (Бурятія) почалися затримання на акції на підтримку Навального. Був затриманий кінопродюсер Артем Бурлов. У мітингу брали участь близько тисячі осіб. Люди скандували "Свободу"і" Путін йди".

Тим часом у Москві затримали чоловіка з табличкою "Я не боюся". Його доставили в Тверський ОВС. А на Пушкінській площі (там повинна пройти акція за Навального) почали перекладати плитку.

"Пушкінську площу весь ранок старанно чистили від снігу, а з боку Страсного бульвару навіть вирішили перекласти плитку, обгородивши поки приблизно 100 метрів. Ділянка робіт розташована близько до виходу зі станції метро Чеховська. Пушкінський сквер з боку "Известий" заставлений п'ятьма машинами Московського паркінгу, поліцейським автобусом і машинами "Автодору", також сквер вже патрулюється співробітниками поліції", – пише "Проект".

В Іркутську затримали керівника штабу Навального Сергія Беспалова. Також силовики затримували людей прямо на вулиці.

ЗМІ повідомляють про колону бронетехніки, яка рухалася в бік Москви по Горьковському шосе. Про це повідомляє «Медуза».

«Кореспондент помітив колону бронетехніки, яка рухалася в бік Москви по Горьковському шосе близько 10 ранку», - йдеться в повідомленні.

У Москві, Пітері та інших російських містах вже затримали сотні людей. Зокрема затримали й одну з соратниць Навального Любов Соболь - її жорстко повели в автозак, коли вона говорила з пресою та іншими учасниками.

У Москві головна локація протестів - Пушкінська площа. Туди стоїть величезна черга з людей, які хочуть пройти на площу через поліцейські кордони. Учасники московської акції кричали "За батьківщину! За Навального!" і "Путін - злодій", "Свободу Навальному".

У центрі Москви помітили і прихильників президента Путіна з георгіївськими стрічками.

У Санкт-Петербурзі біля місця мітингу помітили військовий бронеавтомобіль "Тигр" (такі машини використовували "зелені чоловічки" під час російської анексії Криму в 2014 році).

Протести в Росії: що відомо