У посольстві РФ в Празі працює 27 дипломатів та 67 адміністративно-технічних працівників / фото REUTERS

Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Якуб Кульганек, повідомляє Європейська правда із посиланням на Ceske Noviny.

Це означає, що з країни вишлють ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.

Відео дня

Зазначається, що сьогодні опівдні минув термін, до якого Росія мала дозволити всім 20 чеським дипломатам повернутися до посольства в Москві, яка вислала їх у відповідь на висилку 18 співробітників російського посольства, які, на думку чеської влади, працювали на спецслужби.

Читайте також"Кров" на руках Кремля: посольство Росії в Чехії облили кетчупом (фото)

Рішення чеського МЗС зрівняти чисельність диппредставництв починає діяти відсьогодні. Росія має час до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів.

Після того, як РФ покинули вислані співробітники у посольстві Чехії в Москві залишалося 24 співробітники, серед яких п'ять дипломатів та 19 адміністративно-технічних працівників.

Зараз у посольстві Росії в Празі працює 27 дипломатів та 67 адміністративно-технічних працівників.

Чеські звинувачення на адресу РФ

  • Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив про обґрунтовані підозри в причетності російських спецслужб до вибухів складів боєприпасів в Чехії в 2014 році.
  • Міністерство закордонних справ Чехії висилає з країни 18 російських дипломатів. За інформацією МЗС, 18 дипломатів РФ були ідентифіковані як співробітники російських спецслужб.
  • Водночас чеська поліція оголосила про розшук двох російських громадян, які використовували паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова під час відвідування 11-16 жовтня 2014 року Праги і Злінського краю.
  • За даними чеських ЗМІ, вибух на складах боєприпасів в чеському комплексі Врбетіце в 2014 році найімовірніше був влаштований російськими агентами, щоб зірвати поставки зброї. Зокрема - для силових підрозділів України.