Володимир Путін / Reuters

У середу, 16 червня, в Женеві відбулася зустріч Байдена і Путіна, президентів США і РФ.

Першим на підсумковій прес-конференції виступив керівник Російської Федерації, і, відповідаючи на питання про те, як країни мають намір виходити з кризи, що склалася у відносинах Москви і Вашингтона після агресії на Донбасі і анексії Криму, кілька разів згадав Україну.

Втім, нічого такого, чого б Путін не говорив раніше, преса і цього разу не почула: господар Кремля повторив всі ті тези, які неодноразово промовляв раніше.

Відео дня

Ситуація на Донбасі

Почав свій виступ Путін з того, що "тема України зачіпалася не настільки детально". При цьому додав, що позицію Байдена зрозумів так, що той нібито вважає, що "в основі врегулювання на Донбасі повинні бути Мінські угоди".

Щодо позиції Кремля з приводу "Мінська-2" Путін заявив, що у РФ зобов'язання тут тільки одне - сприяти його реалізації:

Якщо українська сторона готова, ми підемо цим шляхом

Не обійшлося без чергового звинувачення на адресу Києва з приводу небажання ці угоди виконувати.

Читайте такожБайден і Путін прийняли спільну заяву: про що домовилися"Україна запропонувала повернути ЗСУ на місця своєї постійної дислокації. Що це означає? Що всі війська повинні зайти на Донбас. Друге - вони запропонували закрити кордон між Росією і Україною. Третє - вибори провести через три місяці після перших двох кроків. Не треба бути юристом і мати спеціальну освіту, щоб зрозуміти, що це не має нічого спільного з Мінськими угодами, це угодам суперечить", - заявив Путін.

Поскаржився господар Кремля і на те, що американські військові беруть участь у навчаннях ЗСУ і проводять інструктаж української армії:

"Що стосується навчань: ми проводимо навчання на своїй території, як і США на своїй. Але Росія не підтягує свої війська до американської території. А американська сторона до російської робить це прямо зараз"

Вступ України до НАТО

Як стверджує Путін, тема членства України в НАТО "майже не зачіпалася":

Що стосується можливого вступу України в НАТО - тема зачіпалася "мазком", тут, мабуть, нічого обговорювати.

"Кривавий переворот"

Не обійшов стороною глава РФ і Євромайдан, з якого, на його думку, почалася нестабільність в Україні:

"Питається, що стабільного в тому, що підтримали державний переворот в Україні? Коли колишній президент Янукович погодився з усіма вимогами опозиції, готовий був піти від влади і оголосити через три місяці перевибори. Ні, треба було здійснити кривавий переворот, який призвів до відомих наслідків – південний схід і потім Крим."

При цьому господар Кремля за своєю традицією вимовив не "в Україні", а "на Україні".

Ув'язнення Навального

В версії Путіна, опозиціонер Олексій Навальний навмисно порушив закони РФ і знав, що його заарештують після повернення з Німеччини після лікування.

"Я виходжу з того, що (Навальний, - ред.) свідомо йшов на те, щоб бути затриманим. Він зробив те, чого він хотів", - підсумував Путін.

Повернення послів

Росія і Сполучені Штати Америки вирішили повернути послів двох країн до Москви і Вашингтона, згадав Путін:

"Що стосується повернення послів на місця своєї роботи... ми домовилися про те, що це питання вирішене. Вони повертаються до місця своєї постійної служби. Коли конкретно - це питання чисто технічного характеру. Домовилися також про те, що Міністерство закордонних справ РФ і Держдеп США почнуть консультації по всьому комплексу взаємодії на дипломатичному треку"