Вибух на складах боєприпасів в Чехії у 2014 році / Скріншот з відео

Вибух на складах боєприпасів у чеському комплексі Врбетіце 2014 року найімовірніше був влаштований російськими агентами, аби зірвати постачання зброї. Зокрема - для силових підрозділів України. 

Читайте такожГолий Путін на золотому унітазі: у Чехії влаштували незвичайну акцію (фото)

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на чеські медіа.

Відео дня

Мова йде про вибух, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії. Пригода спричинила численні руйнування та загибель двох місцевих мешканців.

Лише зараз, через 6 років, слідство встановило причину тих подій. Увечері 17 квітня на терміново зібраній прес-конференції чеський уряд офіційно звинуватив Росію в організації цієї диверсії.

За даними видання Irozhlas, підірвані склади та зброя не належали Міноборони Чехії. На той час вони використовувалися комерційною компанією, що офіційно займається торгівлею зброєю – Imex Group. На час інциденту велася підготовка до експорту підірваної зброї до Болгарії. Однак Болгарія була лише проміжним пунктом.

У іншій публікації видання з’ясувало, що отримувачем була болгарська компанія Emco.  Обидві згадані компанії належать болгарському бізнесмену, легальному торговцю зброєю Еміліану Гебреву, який невдовзі після вибухів у Чехії також став об’єктом атаки російських агентів. У 2015 році його двічі отруїли нерво-паралітичною речовиною "Новичок". 

Видання Respect з посиланням на поліцію також стверджує, що зброю готували до постачання Гебреву, і наголошує на важливій деталі – Гебрев був одним з постачальників товарів військового призначення для українського МВС та Нацгвардії, у тому числі у розпал активної фази протистояння російській агресії на Донбасі

Інше чеське видання SZ, наголошує, що російський намір щодо зриву постачань зброї міг бути націлений не лише на Україну, а й на Сирію. Компанія Гебрева постачала збою також сирійським антиурядовим групам, що суперечить інтересам РФ.

Чеські звинувачення на адресу РФ

  • Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив про обґрунтовані підозри у причетності російських спецслужб до вибухів складів боєприпасів у Чехії у 2014 році.
  • Міністерство закордонних справ Чехії висилає з країни 18 російських дипломатів. За інформацією МЗС, 18 дипломатів РФ були ідентифіковані як співробітники російських спецслужб. 
  • Водночас чеська поліція оголосила про розшук двох російських громадян, які використовували паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова під час відвідування 11-16 жовтня 2014 року Праги та Злінського краю.