Безпосередні винуватці після службової перевірки будуть звільнені зі служби \ фото ua.depositphotos.com

Німеччина відкликала додому цілий взвод зі складу дислокованого в Литві батальйону Бундесверу після того, як стало відомо про непристойну поведінку військовослужбовців під час вечірки і виспівування нацистської пісні.

Міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер назвала інцидент ляпасом всій армії.

"Своєю поведінкою ці солдати найбезвідповідальнішим чином поставили під удар репутацію всього бундесверу. Їхній проступок буде суворо покараний", - заявила вона.

За її словами, це особливо неприпустимо в той час, коли збройні сили домагаються додаткового фінансування на закупівлю нової техніки і змушені боротися з російською пропагандою.

Всього на батьківщину відкликані 30 військових. Безпосередні винуватці після службової перевірки будуть звільнені зі служби. У багатонаціональному батальйоні НАТО, розміщеному на литовській базі в Руклі в рамках програми стримування Росії (програма "Посилена передова присутність"), служать кілька сотень німецьких солдатів. Вони є кістяком цієї батальйонної групи.

Читайте такожНімеччина виведе з Іраку частину своїх військ через коронавірус

Вечірка відбувалася в кінці квітня в одному з литовських готелів. Про те, що там було, написав журнал Spiegel. За даними журналу, солдати, напившись у звільненні, зняли на відеокамеру непристойну сцену: один з них намагався поглумитися над сплячим товаришем по службі, передає Бі-бі-сі.

Крім того, вони так шуміли, що персонал готелю викликав військову поліцію. Після чого і почалося розслідування.

Спочатку до Німеччини були відкликані четверо солдатів - саме за дебош у готелі. Але в ході допитів, як пише Spiegel, з'ясувалося щось ще більш серйозне за німецькими законами: виявилося, що кілька солдатів з цього взводу в казармі хором виконали нацистську пісню в день народження Гітлера 20 квітня.

Сержант, за відомостями журналу, наказав їм припинити, але вони не послухалися, а потім військовослужбовці всі разом постаралися зам'яти цей інцидент - тому і відкликаний весь взвод.

У Німеччині і керівництво Бундесверу, і преса з особливою увагою стежать за проявами расизму і будь-яких симпатій до ультраправих і нацистських поглядів в армії і поліції - і тому про них пишуть досить часто.

Протягом останнього року, наприклад, в одному випадку солдат образив товариша з небілим кольором шкіри, у іншому випадку четверо солдатів, які курили біля казарми, почали ухати, коли повз проходив темношкірий військовослужбовець з французької частини, що стояла по сусідству - про ці інциденти уряд розповів у відповідь на запит одного з депутатів бундестагу.

Крім того, минулого року вибухнув великий скандал у зв'язку з ультраправими настроями частини бійців KSK - елітного підрозділу спецназу. У будинку одного з них поліція знайшла зброю і вибухівку, інші брали участь в праворадикальних чатах в інтернеті; крім того, в частині виявилася недостача патронів.

Міністр Крамп-Карренбауер в результаті частково розформувала KSK: одну, найбільш винну, роту зовсім розпустили, інші розосередили по різних базах в Німеччині.

KSK у складі тисячі осіб була створена в 1996 році для дій у кризових ситуаціях, наприклад, звільнення заручників за кордоном.

У січні 2020 року військова розвідка повідомила, що за її даними в Бундесвері налічується близько 600 осіб з ультраправими поглядами, з них 20 - в KSK, яку спецслужба назвала особливою проблемою.

Вас також можуть зацікавити новини