Папа виступив перед вірянами на площі серед руїн кількох церков / Ілюстрація REUTERS

Папа римський Франциск, який здійснює перший в історії візит глави Римсько-католицької церкви до Іраку, в неділю, 7 березня, прибув до міста Мосул на півночі країни.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожПапа Римський провів історичну зустріч із шиїтським священнослужителем

Відео дня

Папа виступив перед вірянами на площі серед руїн кількох церков, які були знищені або серйозно пошкоджені в боях за місто.

Очікується, що ввечері в неділю Франциск відслужить месу на стадіоні в місті Ербіль – одному з центрів автономного Іракського Курдистану.

У суботу, 6 березня Папа зустрівся з одним з найбільш авторитетних духовних лідерів мусульман-шиїтів – великим Аятоллою Алі Сістані.

Ілюстрація Reuters

Зустріч пройшла в місті Наджаф. Обговорювалися можливості мирного співіснування в Іраку людей різних конфесій.

Ілюстрація Reuters

Папа Франциск прибув до Іраку в п'ятницю, 5 березня. Він зустрівся з президентом країни Бархамом Салехом. Понтифік назвав "знаковим" свій приїзд і заявив, що це був його "борг перед країною, довгі роки страждає від негараздів".

Ілюстрація Reuters

Він закликав до встановлення рівноправності між представниками всіх віросповідань. За його словами, здатність "бачити далі наших відмінностей" - це запорука побудови справедливого суспільства.

Ілюстрація Reuters

Хоча в Іраку істотно переважають мусульмани, в країні як і раніше живуть близько 300 тисяч християн. У 1987 році їх було близько півтора мільйона. Решта змушені були залишити батьківщину, втікши від дискримінації та погроз як з боку "ІД", так і шиїтських ополченців.

Мосул і контроль бойовиків "ІД"

Мосул - велике місто, яке більш як три роки перебувало під контролем бойовиків терористичної організації "Ісламська держава". Саме в Мосулі колишній глава "ІД", убитий згодом в результаті спецоперації США, Абу-Бакр аль-Багдаді у 2014 році проголосив так званий "халіфат".

Мосул був звільнений іракською армією за підтримки міжнародної коаліції у 2017 році.