Стан здоров'я Земана серйозно погіршився / фото REUTERS

Чеська поліція почала розслідування щодо керівництва президентської адміністрації у зв'язку з можливими порушеннями в інформуванні громадськості про стан здоров'я президента країни Мілоша Земана.

Як повідомляє чеське телебачення, серед можливих звинувачень може бути саботаж, в цьому конкретному випадку - намір завдати шкоди конституційному устрою або обороні країни. Можливе пред'явлення звинувачень у зловживанні службовим становищем з метою перешкодити виконанню важливих завдань держорганами.

Про те, що президент Чехії більше не може виконувати свої обов'язки за станом здоров'я, повідомив на спеціальному брифінгу спікер Сенату (верхньої палати парламенту) Чехії Мілош Вистрчіл, який отримав офіційний лист від Центрального військового госпіталю в Празі.

Відео дня

Директор госпіталю також повідомив Вистрчілу, що прогноз "вкрай невизначений", і що повернення Земана на роботу "малоймовірне".

Погіршення стану здоров'я Земана

77-річного президента терміново відвезли в госпіталь 10 жовтня. Він не дозволив лікарям розголошувати свій діагноз. Його помічники спочатку наполягали, що госпіталізація Земана не завадить йому виконувати свої обов'язки. Вони також відмовилися коментувати чутки, які просочилися в ЗМІ, про те, що президент страждає від про серйозні ускладнень через цироз печінки.

Тепер чеським законодавцям належить вирішити, чи звільняти Земана від роботи відповідно до ст. 66 конституції країни. Однак подібний крок повинен бути схвалений більшістю як сенату, так і нижньої палати парламенту, перше засідання якої після минулих нещодавно виборів відбудеться не раніше 8 листопада.

Читайте такожНа парламентських виборах у Чехії перемогу здобула опозиція, партія прем'єра Бабіша-друга

"На жаль, - сказав Вистрчіл, - у нас немає іншого варіанту, окрім як вирішувати, коли і яким чином ми задіємо 66-ту статтю конституції". У ній говориться, що основні повноваження президента повинні бути поділені між прем'єр-міністром і спікером нижньої палати парламенту.

У тому випадку, якщо обидві палати (сенат і Палата депутатів) визнають президента недієздатним "з серйозних причин", він формально залишиться на своїй посаді, але його обов'язки будуть поділені між іншими офіційними особами. Цей захід може бути і тимчасовим - наприклад, до того моменту, коли і якщо президент одужає і зможе повернутися.

У цьому випадку головна функція президента після нещодавно минулих виборів - призначення нового прем'єр-міністра - повинна перейти до спікера нижньої палати.

Зараз положення залишається невизначеним, тому що Партія нинішнього прем'єр-міністра і особистого друга Земана, Андрія Бабіша, посіла друге місце на виборах, тоді як на першому опинилася коаліція з трьох партій: Громадянської демократичної партії, громадянського демократичного союзу і правоцентристської партії TOP. Учасники коаліції стверджують, що тепер спікер нижньої палати повинен бути їх людиною і, отже, від нього залежатиме, хто ж стане новим прем'єром.

Недієздатність Земана, якщо її підтвердять обидві палати, стане серйозним ударом для Андрія Бабіша, оскільки Земан раніше говорив, що призначить його прем'єром навіть у тому випадку, якщо його партія втратить більшість.

Бабіш, однак, вже пообіцяв, що не чіплятиметься за владу і відмовиться від поста прем'єра, навіть якщо його йому запропонують.

Поки що лідери сенату мають намір зустрітися з лідерами всіх парламентських партій у вівторок, 19 жовтня, щоб обговорити подальші кроки, повідомляє Бі-бі-сі.

Вас також можуть зацікавити новини