Бачелет розповіла про знущання над ув'язненими в Білорусі \ фото REUTERS

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет висловила занепокоєння триваючим придушенням інакомислення в Білорусі з боку режиму Лукашенка.

У звіті, представленому на сесії Ради з прав людини в ООН в Женеві, зібрані дані про порушення прав людини в Білорусі, починаючи з травня 2020 року.

За словами Бачелет, уряд Білорусі відмовив експертам ООН у допомозі в проведенні розслідування, результати якого вона охарактеризувала як "бентежні".

Відео дня

"Я глибоко стурбована все більш жорсткими обмеженнями основних громадянських свобод, включаючи триваючі рейди поліції на організації, що представляють громадянське суспільство і незалежні ЗМІ, а також арештами і кримінальним переслідуванням правозахисників і журналістів", – заявила Бачелет.

У звіті наголошується, що в даний час в Білорусі понад 650 політв'язнів. Минулого року, за даними ООН, було затримано близько 500 журналістів, щонайменше 68 з яких зазнали жорстокого поводження.

Читайте такожРосіянка отримала термін у Білорусі за твіт про Лукашенка

Мішель Бачелет також висловила стурбованість повідомленнями про жорстоке поводження і тортури, яким піддавалися арештовані білоруси, в тому числі і неповнолітні. Щонайменше четверо протестувальників померли під час утримання під вартою в міліції, йдеться у звіті.

В ООН також надходили повідомлення про сексуальне насильство, скоєне співробітниками правоохоронних органів, в першу чергу, але не виключно, щодо жінок і дівчат. За словами Бачелет, мова йде про сексуальне насильство, загрози сексуального насильства, психологічне насильство і сексуальні домагання як щодо жінок, так і чоловіків, передає Голос Америки.

Після президентських виборів 2020 року у Білорусі тисячі людей втекли в сусідні країни в пошуках притулку.

Посол Білорусі в ООН в Женеві Юрій Амбразевич, коментуючи доповідь, заявив, що експерти проігнорували в ній позицію уряду Білорусі.