Таліби не дозволяють дівчаткам відвідувати школи \ фото REUTERS

Генеральний директор організації ООН з освіти і культури (ЮНЕСКО) Одре Азуле висловила глибоку заклопотаність у зв'язку з рішенням талібів, які захопили владу в Афганістані, поступово відкрити середні школи тільки для хлопчиків і їхніх вчителів-чоловіків.

Про це повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на прес-службу ЮНЕСКО.

"У цей критичний час необхідно забезпечити дотримання права на освіту для всіх учнів, особливо дівчаток. Не менш важливо, щоб усім вчителям-жінкам було дозволено повернутися до школи для викладання, гарантуючи безпечне та інклюзивне середовище навчання для дітей в Афганістані", - йдеться в заяві.

Відео дня

Читайте такожТаліби в Афганістані дозволили вчитися у школах тільки хлопчикамЯкщо заборону, про яку таліби оголосили напередодні, буде збережено, це стане серйозним порушенням основоположного права дівчаток і жінок на освіту, а також поставить під сумнів прогрес, досягнутий на всіх рівнях системи освіти Афганістану, зазначили в ЮНЕСКО.

За даними організації, рівень грамотності серед жінок майже подвоївся з 17 до 30%.

Особливо помітний прогрес був досягнутий в галузі охоплення дівчаток шкільною освітою: кількість дівчаток, які відвідують початкову школу, збільшилася майже з нуля в 2001 році до 2,5 млн в 2018 році. У 2021 році 4 з 10 учнів початкових шкіл були дівчатками. Кількість дівчат, які отримують вищу освіту, збільшилася приблизно з 5000 у 2001 році до приблизно 90 тис. у 2018 році. Частка жінок-вчителів збільшилася з 27% у 2007 році до 36% у 2018 році.

Напередодні, 17 вересня, радикальний ісламістський рух "Талібан" також оголосив про скасування міністерства у справах жінок. На його базі буде відроджено міністерство з пропаганди чесноти і запобігання пороку.

Захоплення влади в Афганістані талібами

15 серпня Афганістан захопили члени терористичного руху "Талібан". Того ж дня президент країни Ашраф Гані втік з Афганістану.

7 вересня таліби оголосили про формування перехідного уряду. Його головою став голова ради керівництва руху Мохаммад Хасан Ахунд.