COVAX - глобальна ініціатива, спрямована на рівний доступ до вакцин проти COVID-19 / фото REUTERS

У Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) вважають, що заможні країни можуть надати понад 150 мільйонів доз вакцини від коронавірусу біднішим державам без шкоди для власних програм із вакцинації населення.

Про це в ЮНІСЕФ заявили у понеділок, 17 травня, передає DW.

Читайте такожCNN: смертей від COVID-19 у світі може бути удвічі більше

Відео дня

Згідно з дослідженням британської компанії Airfinity, країни Великої сімки (G7) і ЄС можуть допомогти пожвавити вакцинацію від коронавірусу в світі, надавши COVAX (глобальна ініціатива, спрямована на рівний доступ до вакцин проти COVID-19) по 20% своїх запасів на червень, липень та серпень.

При цьому, за словами директора ЮНІСЕФ Генрієтти Фор, це не завадить цим країнам продовжити національні кампанії з вакцинації згідно з попередніми планами.

"Ми занепокоєні, що смертельний спалах в Індії може бути передвісником того, що трапиться, якщо ці попередження залишаться без уваги. Кількість випадків вибухово зростає, а системи охорони здоров'я перевантажені у країнах на кшталт Непалу, Шрі-Ланки та Мальдів, а також в іншій частині світу, зокрема в Аргентині та Бразилії", - заявили в ЮНІСЕФ.

За оцінками фонду, зараз у COVAX бракує близько 190 мільйонів доз вакцин. Це пов'язано, зокрема, зі спалахом коронавірусу в Індії, яка мала виробити та експортувати більшу частину вакцин в рамках COVAX.

Зазначається, що через складну епідеміологічну ситуацію уряд Індії вирішив використати ці препарати для вакцинації власного населення.

Читайте також"Індійський" штам коронавірусу скоро може викликати нову хвилю в Україні - епідеміолог

Вакцинація проти коронавірусу в Україні: що відомо