Журналіст передрік Москві нові протести / фото Reuters

Фальсифікації на недавніх виборах до Держдуми РФ можуть спровокувати повстання проти чинної влади - Москва сьогодні знаходиться на його порозі через крадіжку голосів.

Таку думку висловив журналіст Іван Яковина в ефірі телеканалу "Україна 24".

За його даними, в нинішні вибори і перемогу завдяки "розумному голосуванню" багато вклався міський середній клас, проте "Путін вкрав перемогу на очах у людей".

Відео дня

"Лягали вони спати з перемогою опозиції в Москві, а коли прокинулися - влада намалювала перемогу "Єдиної Росії". У лібералів відібрали не просто вибори, а й ілюзію того, що Росія хоча б частково є нормальною країною, де є можливість поміняти владу без застосування насильства. Людей це дуже дратує, їх дійсно пограбували серед білого дня, і повернути своє без повстання у них не вийде, не залишилося мирних методів. Усвідомлення цього факту викликає складну гаму емоцій у Московського міського середнього класу", - говорить журналіст.

Нинішню ситуацію в РФ він порівнює з тією, що була в Україні перед другим Майданом. Бачачи при цьому привід для "обережного оптимізму".

Читайте такожСтала відома справжня реакція Путіна на фразу Байдена про "вбивцю"

"Пройшовши через точку абсолютного болю і відчаю, московський міський середній клас психологічно починає себе відривати від режиму Путіна. Ця обставина створює в Москві дивну політичну реальність, вона стає схожа на ту, яка склалася в Києві за 1-2 роки до другого Майдану. Відкритий грабіж голосів позбавив Путіна легітимності, як колись відкритий грабіж економічних ресурсів позбавив легітимності Віктора Януковича. Люди будуть збирати свою ненависть і чекати приводу для початку повстання проти Путіна", - вважає він.

Яковина спрогнозував, початок "чогось цікавого" до президентських виборів в РФ, які заплановані на 2024 рік і, за його словами, також будуть сфальсифіковані.

"Можливо, це почнеться і раніше, тому що Путін і сам ненавидить московських лібералів і буде їх провокувати на щось недобре", - додав він.

Вибори до Держдуми РФ: реакція України та світу

  • У 2021 році Росія вперше організувала електронне голосування, а також підвезення до ділянок для жителів окупованих районів Донбасу. Також голосування знову відбулося в окупованому Криму.
  • Рада національної безпеки і оборони України вирішила запровадити санкції проти всіх організаторів виборів до Держдуми в ОРДЛО і Криму. А в МЗС України засудили дії російської влади. Рада визнала Держдуму нелегітимною.
  • Про невизнання російських виборів також заявили у Європейському Союзі.
  • За попередніми даними, провладна "Єдина Росія" набирає 45,2% голосів, КПРФ - 21%, "Ліберально-демократична партія" - 8,7%, "Партія соціалістів-революціонерів" - 7,9%. Решта партій не долають необхідний бар'єр. Найближче підійшли до нього "Нові люди" (4,7%) і Партія Пенсіонерів (3,6%).