Вуглеводи чи білок на сніданок: експерти поділилися, що більше додає енергії

Кількість білків та вуглеводів, які можна споживати на сніданок, залежить від безлічі факторів.

Збалансований сніданок повинен складатися як з білків, так і з вуглеводів. Вони стануть джерелом енергії на весь ранок. Однак, ідеальна кількість кожного з цих компонентів залежить від індивідуального стану здоров'я та цілей людини, повідомляє verywell health.

В матеріалі вказується, що вранці організм по-різному переробляє вуглеводи та білки через низку факторів, а саме:

  • Коливання гормонів;
  • Чутливість до інсуліну, зокрема, як клітини реагують на нього;
  • Метаболічні потреби, тобто, скільки енергії людина витрачає щодня.

Видання зазначає, що білок є основним будівельним матеріалом для м'язів і кісток. Ще він підтримує різні метаболічні функції, такі як травлення. 

Вуглеводи за винятком клітковини легко перетравлюються і розщеплюються на глюкозу, яка потрібна для отримання енергії та підтримки різних функцій організму.

Який сніданок є більш корисним?

Якщо збалансовано вживати білки та вуглеводи, це допоможе зарядитися енергією на весь день, підтримувати здоровий рівень глюкози в крові та довго бути ситим.

Наприклад, вживання вуглеводів на сніданок може дати швидкий заряд енергії, якщо вранці є заняття. Білок забезпечує більш тривалу енергію протягом дня, дозволяючи довше залишатися ситим.

Водночас, білок перетравлюється повільно, тому це сприяє насиченню. Як показали результати дослідження, білок на сніданок може підвищити рівень гормону глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1), що допомагає зменшити апетит і споживання їжі.

Видання підкреслює, що споживання великої кількості простих або рафінованих вуглеводів може стати причиною швидкого підвищення рівня цукру в крові, потім відбувається його стрімке зниження чи падіння. Натомість білок підтримує стабільний рівень глюкози в крові та запобігає її стрибкам після іжі. 

Скільки можна вживати білку та вуглеводів на сніданок?

Кількість білка, який необхідний людині, залежить від таких факторів, як вага, вік, стать, рівень активності та цілі щодо здоров'я.

Проте, як зазначає видання, рекомендована добова норма споживання (РДН), тобто кількість поживної речовини, необхідна для задоволення основних потреб організму, становить 0,8 грама (г) білка на кожен 1 кілограм  ваги тіла людини.

Також потреба в вуглеводах в кожної людини різна. Якщо у людини діабет 2 типу, тоді може бути необхідно стежити за споживанням вуглеводів під час сніданку, щоб  зранку не сталося стрибка цукру в крові. Водночас спортсмену , який готується до змагань, може бути необхідно споживати більше вуглеводів під час сніданку.

Видання додає, що загальні рекомендації передбачають, що 45–65 % щоденної калорійності раціону мають становити вуглеводи.

Поради, що їсти на сніданок

Краще обирати складні вуглеводи, зокрема, вівсянку, цільнозерновий хліб і тортильї, бобові, наприклад, квасоля, сочевиця і горох, а також цілі фрукти і овочі.

Вказується, що здоровими джерелами білка є яйця, нежирне молоко, грецький йогурт, сир, боби, курка, індичка, риба, горіхи та насіння.

Поради експертів щодо харчування

Раніше УНІАН повідомляв, що експерти поділилися, які зміни можуть відбуватися з організмом людини, якщо вона буде протягом дня пити каву. Вони зазначили, що цей напій чинить певний вплив на людське тіло і мозок. Тому варто знати, з чим ви можете зіштовхнутися, якщо полюбляєте каву.

Також ми писали, що чотири дієтологи розповіли, який варіант кулінарної олії є найкращим та пояснили, чому варто віддавати перевагу тільки цій олії.

Вас також можуть зацікавити новини: