Часник настільки корисний, що дехто навіть приймає його як добавку у формі капсул.
Не всім відомо, що часник - це не просто приправа, що робить страву смачнішою, а продукт, який приносить користь організму. Про це пише Parade.
У матеріалі йдеться, що часник століттями використовують не лише для покращення смаку, але й у лікувальних цілях. Він настільки корисний для здоров'я, що дехто навіть приймає його як добавку у формі капсул.
Утім, зазначається, не лише часник, а й інші овочі і трави мають унікальні переваги для здоров'я, і щоб їх отримати, найкраще не зосереджуватися на чомусь одному, а вживати різноманітні продукти, які дала нам природа.
Що ж до часнику, то при його щоденному вживанні організм відчує деякі переваги. Які саме - розповіли зареєстровані дієтологи.
За словами дієтогога Алекса Касперо, рандомізоване контрольоване дослідження, опубліковане у виданні National Library of Medicine 2020 року, показало, що у жінок, які приймали дві таблетки часнику щодня протягом одного року, спостерігалося зниження оксидативного стресу, що спричиняє запалення.
"Як антиоксидантний та протизапальний продукт часник має багато переваг. Він також багатий на фітохімічні речовини та різноманітні мікроелементи, тому його регулярне вживання допоможе покращити антиоксидантну здатність та зменшити окислювальний стрес", – каже дієтологиня Аманда Бейкер Лемейн.
Звичайно, наголосила вона, важливо, що ще, крім часнику, ви їсте, але якщо інтегрувати його у збалансований, багатий на поживні речовини раціон, то регулярне вживання цього овоча може зменшити запалення. Завдяки цьому організм буде краще захищений від широкого спектру хронічних захворювань.
Лемейн каже, що регулярне вживання часнику важливе для когнітивних функцій.
"Часник багатий на антиоксиданти та сполуки, які захищають від оксидативного стресу або пошкодження клітин, що також пов’язано із когнітивним зниженням", – підкреслила вона.
Наукові дослідження це підтверджують. Згідно з науковою статтею, яка 2019 року вийшла в журналі Експериментальна та терапевтична медицина, часник містить специфічні сполуки, пов’язані із захистом від нейрозапалення та нейродегенерації. В іншій статті, опублікованій у тому ж науковому журналі, йдеться, що регулярне вживання часнику може допомогти знизити ризик хвороби Альцгеймера.
Ще один позитивний вплив антиоксидантів часнику - підтримка імунної системи шляхом стимулювання певних типів клітин, каже Лемейн. І це теж, за її словами, підтверджують наукові дослідження. Експертка стверджує, що ця властивість захищає організм від хронічних захворювань, а також може підтримувати імунну відповідь у короткостроковій перспективі.
Ще одна перевага часнику, яку часто недооцінюють, полягає в тому, що він підтримує здоров'я кісток. Це відбувається завдяки тому, що при вживанні цього овоча зменшується реабсорбція кісток, покращується їх мінеральний вміст та прискорюється загоєння.
Одне з досліджень показало, що жінки, які вживали дві капсули часнику на день, відчули значне покращення здоров'я кісток. Цьому сприяло і те, що цей овоч допомагає знизити окислювальний стрес. Тому дослідники стверджують, що часник може відігравати певну роль у профілактиці остеопорозу.
За словами обох дієтологів, є ще одна важлива перевага регулярного вживання часнику - підтримка серцево-судинної системи. За їхніми словами, це особливо дієво, якщо часник використовувати для приправлення їжі замість солі.
"Часник і сіль по-різному приправляють їжу, але обидва продукти надають їй смаку. Якщо ви хочете зменшити споживання натрію, вам слід збільшити споживання інших ароматних трав і спецій, а гострий часник – один із найпростіших способів додати смаку страві", – каже Касперо.
На думку Лемейн, часник – чудова альтернатива багатим на натрій приправам, які можуть негативно вплинути на здоров’я серця, якщо їх вживати у великих кількостях.
Навіть з усіма цими дивовижними перевагами, є люди, яким слід уникати вживання часнику або вживати його помірно.
"Часник може взаємодіяти з деякими ліками, зокрема для розрідження крові, тому, якщо ви приймаєте такі препарати, обговоріть зі своїм лікарем рекомендації щодо дозування", — каже Касперо.
Крім того, свіжий часник може посилити печію, проте сушений, за словами дієтолога, як правило, менш проблематичний.
Раніше УНІАН писав, як легко почистити часник. Шеф-кухарі розповіли, зокрема, про метод "розчавити і очистити". Для цього спочатку треба відокремити зубчики від головки, а потім один за одним розбивати кожен цілий зубчик плоскою стороною вниз, використовуючи широку плоску частину кухарського ножа. За їхніми словами, після цього шкірка відразу знімається.