Регулярне вживання журавлини здатне впливати на імунітет, серце, рівень цукру і навіть здоров'я кишківника.
Журавлина - це та сама яскраво-червона ягода, яку багато хто знає за морсами, соусами до м'яса і новорічними солодощами. Вона кисла, бадьорить і пахне осінню, лісом і святами. Журавлину додають у випічку, салати, соуси, напої - вона універсальна і давно стала звичною частиною кухні. А вже потім, крім смаку, у неї є і вражаючий набір корисних властивостей, про які варто поговорити докладніше.
Журавлина багата антиоксидантами і клітковиною, і має безліч потенційних переваг для здоров'я, пише VeryWell Health. Ці маленькі, кислі ягоди можуть допомагати запобігати інфекціям сечовивідних шляхів і шлунково-кишкового тракту, знижувати ризик серцево-судинних захворювань, зміцнювати здоров'я порожнини рота і покращувати показники цукру в крові в людей із цукровим діабетом другого типу.
Журавлина може допомогти запобігти інфекціям сечовивідних шляхів. А ще вона містить сполуки, звані проантоціанідинами (PACS), які перешкоджають прикріпленню бактерій, що зазвичай спричиняють інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ), до клітин сечового тракту і запобігають розвитку інфекції.
Дослідження показують, що журавлина може знижувати частоту повторних ІСШ. У середньому вживання журавлини асоціюється зі зменшенням ризику рецидивів ІСШ на 30 відсотків у жінок, дітей і пацієнтів, які проходили променеву терапію сечового міхура.
Вважається, що журавлинний сік працює краще за інші форми - капсули, таблетки або порошки - коли йдеться про профілактику ІСШ. При цьому доказів для застосування журавлини при вже наявних інфекціях недостатньо.
Проантоціанідини, що містяться в журавлині, можуть пригнічувати шлункові та кишкові інфекції, спричинені бактерією Helicobacter pylori (H. pylori).
У дослідженні за участю 522 дорослих з H. pylori було показано, що люди, які протягом восьми тижнів двічі на день пили журавлинний сік з високим вмістом PACS, мали на 20 відсотків нижчий рівень інфекції, порівняно з тими, хто приймав порошок або плацебо.
Дослідження показують, що вживання журавлинних капсул помітно зменшує частоту циститу в чоловіків, які проходять лікування раку простати, а також у жінок із хронічним запаленням сечового міхура.
Огляд 22 досліджень показав, що журавлина здатна знижувати рівень цукру натщесерце і показник гемоглобіну A1c (який відображає середній рівень цукру за три місяці) у людей з діабетом другого типу. Передбачається, що за цей ефект відповідають поліфеноли, які містяться в журавлині.
Журавлина може покращувати низку факторів ризику серцево-судинних захворювань, включно з артеріальним тиском та індексом маси тіла. Також вона може підвищувати рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ, "хорошого" холестерину) у людей молодше п'ятдесяти років.
Проантоціанідини, присутні в журавлині, можуть чинити захисну дію, знижуючи ризик карієсу і гінгівіту.
Журавлина зазвичай не спричиняє серйозних побічних ефектів. Однак через високий вміст цукру підсолоджений журавлинний сік може призвести до розладів шлунка або діареї, особливо у дітей.
Зверніться до лікаря, якщо ви:
Раніше УНІАН повідомляв, коли їсти яблука, щоб отримати максимальну користь. Хоча не існує "найкращого" часу для цього, дослідження свідчать, що вранці користі буде більше.
Крім того, ми також розповідали про їжу, яка наповнить вас енергією на весь день. Не всі продукти однакові - деякі дійсно дають заряд бадьорості, а інші, навпаки, забирають сили. Ми ж розповімо про 12 продуктів, за допомогою яких ви будете "почуватися як огірочок".