Часто яйця можуть бути безпечними для вживання й після терміну придатності.
Терміни придатності продуктів можуть здаватися дещо заплутаними, однак ця дата написана не просто так. Якщо ж говорити про яйця, то є прості способи перевірити, чи справді вони зіпсувалися у той день, який написаний на упаковці, пише CNET.
Зокрема експерт з продуктів Закарі Картрайт розповів, скільки яйця справді зберігаються у холодильнику та як їх правильно зберігати.
За інформацією Міністерства сільського господарства США, яйця здебільшого залишаються придатними для вживання впродовж 3-5 тижнів у холодильнику. Однак Катрайт каже, що "часто вони залишаються безпечними для вживання протягом тижня-двох після закінчення терміну придатності, якщо їх зберігати в холодильнику".
Експерт зауважив, що яйця варто зберігати в оригінальній картонній упаковці "гострим кінцем вниз, щоб зберегти їхню свіжість, утримуючи повітряну камеру у верхній частині. Це уповільнює втрату вологи і зберігає жовток у центрі".
Крім того, як пояснює Катрайт, важливо зберігати яйця у найхолоднішій частині холодильника, а не в дверцятах, адже в цій зоні температура коливається.
Водночас, за даними Міністерства сільського господарства США, варені яйця в шкаралупі зберігаються в холодильнику близько тижня.
Яйця можна заморожувати, проте не в шкаралупі. Один із варіантів заморожування яєць - розбити їх, збити, а потім зберігати. Або можна заморожувати жовтки та білки окремо.
"Ви також можете приготувати яєчню або яєчні кульки і зберігати їх у морозильній камері протягом двох-трьох місяців. Хоча яйця можуть псуватися, вони часто залишаються свіжими набагато довше, ніж ви думаєте", - запевняють у матеріалі.
Якщо ви хочете перевірити, чи яйця ще можна вживати, перш ніж розбивати їх, можна провести тест на плавучість за допомогою яйця та склянки холодної води.
"Спочатку наповніть велику склянку холодною водою, а потім обережно опустіть в неї яйце. Якщо яйце тоне і перевертається на бік, воно все ще придатне до вживання. Якщо яйце тоне, але залишається у вертикальному положенні, воно також придатне до вживання, але це старіше яйце, яке слід використати якомога швидше. Однак, якщо яйце відразу спливає на поверхню води, воно зіпсувалося і його слід викинути", - пояснили у матеріалі.
Також варто памʼятати, що якщо одне з яєць в упаковці пройшло тест, то не факт, що інші теж будуть свіжими. Тому перед готуванням перевіряйте кожне яйце окремо та звертайте увагу на запах після того, як розбиваєте його.
"Сильний запах, схожий на запах сірки, є явною ознакою того, що яйце зіпсувалося", - попередив Картрайт.
Також експерт додав:
"Ще одна річ, на яку слід звернути увагу, - це незвичайне забарвлення, наприклад рожевий, зелений або райдужний відтінок у білку або жовтку, що може свідчити про бактеріальне забруднення".
Також експерти назвали 6 добавок до вівсянки, яких краще уникати. За їхніми словами, до цього переліку увійшли цукор, сироп, карамелізовані горіхи, шоколадні чипси, сухофрукти та незбиране молоко.
Крім того, експерт пояснила, як зберігати авокадо, аби воно залишалося свіжим протягом місяця. Експертка радить зберігати їх разом з лимонами в холодильнику. Завдяки такому методу вони будуть свіжими 28 днів.