У більшості випадків заміна не потрібна - чавунна сковорідка практично "вічна", якщо піклуватися про неї з любов'ю.
Навіть якщо ваша стара чавунна сковорода вкрилася іржею, потемніла або має зовсім непривабливий вигляд, майже завжди її можна відновити. Чавун - один із найдовговічніших кухонних матеріалів, і викидати такий посуд доводиться вкрай рідко, пише Southern Living.
Насправді, міняти чавунну сковороду практично ніколи не потрібно. Як кажуть власники фабрики з виробництва посуду Fredericksburg Cast Iron Co. Джей і Гізер Маллінкродт, навіть після серйозних ушкоджень - пригорілої їжі або оплавленої ложки - сковороду можна врятувати. "Головне - трохи догляду, і вона прослужить поколінням", - зазначає Джей.
Відмовитися від старої сковорідки варто тільки в одному випадку - якщо вона розкололася або зруйнувалася настільки, що метал почав кришитися. В інших ситуаціях її можна відмити, оновити і знову використовувати.
Для початку видаліть іржу. Замочіть сковорідку на кілька хвилин у розчині води та оцту (1:1), потім добре потріть грубою губкою або металевою сіточкою для чавуну. За необхідності скористайтеся кількома краплями м'якого мийного засобу без лугу. Добре промийте і висушіть.
Позбавтеся залишків їжі. Якщо до дна пристав старий нагар, посипте пательню великою сіллю й обережно потріть - це допоможе видалити залишки їжі без пошкодження поверхні.
Щоб відновити антипригарні властивості, рівномірно покрийте всю поверхню тонким шаром олії (підходить рафінована олійна, рапсова або виноградна). Потім прогрійте сковороду в духовці за 180-200 °C протягом години. Повторюйте процедуру час від часу, щоб підтримувати чавун у хорошому стані.
Нагадаємо, раніше УНІАН розповідав, чому не можна смажити рибу на чавунній сковороді.