Водорості можуть благотворно впливати на щитовидну залозу, рівень цукру, здоров'я серця та інше
Водорості можуть позитивно впливати на здоров'я, зокрема покращувати функцію щитовидної залози, контролювати рівень цукру в крові, зміцнювати здоров'я серця і контролювати вагу. Однак надмірне вживання водоростей може мати потенційні ризики та побічні ефекти.
Видання Very Well Health назвало 10 причин почати їсти водорості.
В одному з досліджень бурих водоростей учасники відзначили значне поліпшення рівня гемоглобіну A1c (HbA1c), який є важливим показником контролю рівня цукру в крові.
У кількох оглядах також повідомляється, що морські водорості позитивно впливають на рівень цукру в крові, особливо у людей з діабетом 2 типу.
Дослідження показують, що морські водорості можуть допомогти знизити артеріальний тиск, можливо, завдяки тому, як організм переробляє натрій. Альгінат та інші сполуки в морських водоростях зв'язують натрій, запобігаючи його всмоктуванню і впливу на кров'яний тиск. Деякі сполуки морських водоростей інгібують ангіотензинперетворювальний фермент, подібно до препаратів-інгібіторів АПФ, які допомагають контролювати кров'яний тиск.
Дослідження показують, що для досягнення позитивного ефекту на артеріальний тиск необхідно вживати понад 4 грами морських водоростей на день протягом приблизно одного місяця.
Деякі дослідження показують, що морські водорості можуть позитивно впливати на вагу й окружність талії та незначно впливати на індекс маси тіла (ІМТ), який є фактором ризику розвитку діабету 2 типу, серцевих захворювань і передчасної смерті.
Високий рівень холестерину та інших ліпідів (жирів) у крові збільшує ризик серцевих захворювань і порушень обміну речовин. Водорості багаті на клітковину, а дієти з високим вмістом клітковини, як відомо, знижують рівень ліпідів.
Дослідження дають суперечливі результати, але показують, що споживання водоростей може:
Однак в іншому дослідженні було відзначено підвищення рівня тригліцеридів після чотирьох тижнів дієти з високим вмістом водоростей.
Вуглеводи в морських водоростях діють як пребіотики - компоненти, які живлять корисні бактерії в травному тракті. Крім того, один із видів цукру в морських водоростях (сульфатовані полісахариди) може сприяти зростанню "хороших" бактерій у кишечнику.
Лабораторні дослідження показали, що сульфатовані полісахариди підвищують рівень коротколанцюгових жирних кислот, які допомагають підтримувати здоров'я клітин, що вистилають кишковий тракт.
Деякі дослідження показують, що вживання морських водоростей може допомогти швидше відчути ситість, але доказів недостатньо.
Високий вміст йоду в морських водоростях може підтримувати здоров'я щитовидної залози. Щоправда, дослідження показують, що він може надто сильно змінити рівень гормонів щитоподібної залози і завдати шкоди її функції.
Багато захворювань пов'язані з окислювальним стресом, а антиоксиданти бурих морських водоростей допомагають знизити окислювальний стрес.
Попри високий вміст кальцію та інших мінералів у морських водоростях, дослідження не показали, що цей продукт може значно підвищити рівень мінералів у крові.
Морські водорості містять антиоксиданти і пребіотики, які підтримують здоров'я імунної системи. Однак поки неясно, наскільки добре організм засвоює ці компоненти.
Хоча морські водорості можуть приносити певну користь для здоров'я, їхнє надмірне вживання може становити ризик для здоров'я через вміст йоду та важких металів:
Дослідження показують, що вживання морських водоростей один або два рази на тиждень, ймовірно, безпечне. Однак слід проявляти обережність у разі частішого вживання.
Раніше УНІАН писав, що лікар розповів, яка найкорисніша ягода для кишечника.