Вчений вважає, що причиною масового мору риби є аміак, який виділився через природні процеси / фото Facebook Yuriy Husyev

Значне перевищення гранично допустимої концентрації аміаку та викликана потеплінням зміна в фітопланктоні могли стати причиною загибелі близько двох мільйонів особин риби біля піщаного кар'єру Херсонського морського торговельного порту.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в ході сьогоднішнього засідання обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки заявив завідувач кафедрою водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрного університету Павло Кутіщев.

Він поставив під сумнів первинну версію про те, що причиною масової загибелі риби був викид сірководню.

«Наші фахівці провели аналіз проб води в місці масової загибелі риби. Встановлено, що вміст сірководню там – 0,13-0,17 міліграми на літр. Для тарані, плотви і краснопірки (загинули в основному такі види риб) летальний результат може викликати вміст сірководню в 4 міліграми на літр. А ось аміаку у воді було – понад 30 міліграмів на літр, що може призвести до таких сумних наслідків», - стверджує Кутіщев.

За його словами, причиною такої високої концентрації аміаку в дніпровській воді можуть бути природні процеси.

«Аміак – продукт розкладання білка тваринного і рослинного походження. Через аномально теплу погоду в цьому році це розкладання триває, що й призвело до збільшення концентрації аміаку», - зазначив учений.

Він додав, що тепла погода також стала причиною збільшення популяції фітопланктону – водоростей, життєдіяльність яких призводить до зменшення вмісту кисню в воді.

«До масової загибелі риби призвів комплекс факторів, які доповнили один одного», - резюмував Кутіщев.

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 3 листопада співробітники Рибінспекції зафіксували різкий запах сірководню в місці видобутку піску біля кар'єру Херсонського морського торгового порту, в результаті чого стався масовий мор риби.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА Юрій Попутько заявив, що викид сірководню, який стався через порушення технологічного процесу при видобутку піску, міг стати причиною масового мору риби.

Наразі призначено проведення необхідних експертиз повітря, води і ґрунту. Дослідження проводитимуть фахівці-екологи з Одеської області.

Поліція почала розслідування за даним фактом за ч. 2 ст. 242 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони вод).