Антоніу Гутерріш / REUTERS

На Конференції ООН з клімату в Мадриді Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш окреслив завдання з порятунку планети.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Зокрема, за словами Гутерріша, до 2030 року потрібно скоротити викиди парникових газів на 45%.

Відео дня

До 2050 року необхідно досягти вуглецевого нейтралітету. А до 2100 року - обмежити зростання глобальної температури до 1,5 градуса за Цельсієм.

Для того, щоб уникнути катастрофи, затверджує генсек ООН, "викопне паливо має назавжди залишитися там, де йому і належить бути - під землею".

"Якщо ми не позбудемося цієї залежності від вугілля, то всі наші спроби стримати зміну клімату будуть приречені на провал", - сказав генсек.

Читайте такожДля подолання наслідків глобального потепління бракує політичної волі – генсек ООН

Генсек визнав, що багато країн, компанії, фінансові інститути роблять обнадійливі кроки. Але, за словами Гутерріша, зміни відбуваються надто повільно - в той час, коли потрібна кардинальна перебудова. І в першу чергу повинні перебудуватися країни "великої двадцятки", на які припадає три чверті викидів парникових газів в глобальному масштабі.

Крім добувної промисловості свій "внесок" у зміну клімату вносять сільське господарство, транспорт, неефективне міське планування, будівництво, виробництво цементу і сталі, так само як і багато інших галузей промисловості.

"Ми повинні нарешті довести, що маємо серйозні наміри, щоб зупинити цю війну з природою, що ми володіємо політичною волею, необхідною для того, щоб до 2050 року звести емісії вуглецю парникових газів на нівець", - заявив генсек ООН.

Як повідомляв УНІАН, 27 серпня на саміті G7 генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію". Він закликав лідерів "Великої сімки" врятувати планету.