Ілюстрація / REUTERS

Найбільш серйозними загрозами для світової економіки Всесвітній економічний форум у Давосі (ВЕФ) назвав вимирання видів флори і фауни і кліматичні катастрофи.

Читайте такожГлобальне потепління: в Індонезії два острови пішли під воду

Як повідомляє "Німецька хвиля", таку заяву було зроблено на презентації щорічного звіту про ризики для економіки, складеного на підставі опитування 750 експертів та осіб, що приймають рішення в світовій економіці.

Відео дня

Згідно зі звітом, вперше п'ять найбільших світових ризиків є екологічними. До їхнього числа відносяться екстремальні погодні явища, стихійні лиха, очікувані протягом наступних десяти років, імовірність втрати біорізноманіття і руйнування наземних і водних екосистем.

Ще одним серйозним ризиком у звіті назвали нездатність урядів адаптуватися до зміни клімату. "Рівень моря підвищується, а пов'язані зі зміною клімату пожежі займають великі площі", - заявив голова ВЕФ, екс-міністр закордонних справ Норвегії Берге Бренд.

Як пише видання, засновник ВЕФ Клаус Шваб заявив, що на традиційній щорічній зустрічі в Давосі почнеться виконання двох глобальних ініціатив: глобальна освітня програма, яка дозволить навчити 1 млрд людей і висадка по всьому світу 1 млрд дерев. "Реставрація екосистеми - це пріоритет майбутнього десятиліття, ми хочемо залишити міцну спадщину для майбутніх поколінь", - заявив Шваб. Він додав, що світ перебуває в "надзвичайному стані" через кліматичну кризу і торгові війни, а "вікно для переговорів швидко закривається".

Щорічний Всесвітній економічний форум у Давосі пройде з 21 по 24 січня 2020 року. Очікується, що на нього приїдуть 3000 лідерів з 117 країн. Серед запрошених гостей – президент України Володимир Зеленський, президент США Дональд Трамп, канцлер Німеччини Ангела Меркель і екоактивістка Грета Тунберг.