Маловоддя може призвести до пересихання малих водотоків / Фото Марина Григоренко

Державне агентство водних ресурсів України може вперше обмежити права водокористувачів у використанні води через аномально теплі осінь і зиму.

Читайте такожСередньорічна температура в Україні зростає втричі швидше, ніж у світі (відео)

«Вперше за 120 років Україна опинилася в ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів у використанні води. Для цього у Держводагентства є всі законодавчі підстави», - йдеться в повідомленні відомства на сторінці в Facebook.

Відео дня

У відомстві зазначають, що ст.я 45 Водного кодексу говорить, що в разі настання маловоддя права водокористувачів можуть бути обмежені або змінено умови водокористування, в тому числі скиди води через греблі ГЕС.

«Разом з тим акцентуємо увагу, що в разі прийняття таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб українців. За інформацією Укргідрометцентру, сьогодні на більшості річок України спостерігається низька водність. Відповідно, цього року на українських річках весняного водопілля не буде», - сказано в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що маловоддя може призвести до пересихання малих водотоків.

«Міжвідомча комісія за погодженням режимів роботи дніпровських і Дністровського водосховища в контексті таких несприятливих умов і вираженого маловоддя погодила відповідні режими роботи водосховищ у березні 2020 року», - повідомили в Держводагентстві.

Як повідомляв УНІАН, в лютому Державне агентство водних ресурсів України заявило, що вже почало наповнення деяких водосховищ для підготовки до весняного сезону в умовах маловоддя нинішнього року.

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель назвав можливу посуху через нестачу води в річках серйозним викликом для України, оскільки такою теплої і безсніжної зими давно не було.

Він також зазначив, що через брак води в річках виробництво електроенергії гідроелектростанціями в поточному році може зменшитися до 6 млрд кВт-год з 8 млрд кВт-год.