ESA

Неймовірні супутникові знімки показують, як падає рівень забруднення у країнах Європи після того, коли уряди ввели обмежувальні заходи через коронавірус.

У Європі нині спостерігається те ж, що раніше у Китаї, коли великі міста були змушені відмовитися від транспорту у зв’язку з карантином.

Читайте такожОкупанти забруднили морські води біля Криму нафтою з танкерів – прокуратура відкрила справу

Відео дня

Дані з супутників показують викиди діоксиду азоту (NO2) над Францією у березні 2019 на одному кадрі та з 14 по 25 березня 2020 – на іншому. Густий червоний колір вказує на вищий рівень забруднення.

Але рівень забруднення упав не тільки в Парижі, а й у Мілані та Мадриді.

«Концентрація діоксиду азоту змінюється щодня через зміни у погоді. Висновки не можуть бути зроблені тільки на основі одного дня. При об’єднанні даних за певний відрізок часу, у цьому випадку за 10 днів, ми можемо бачити вплив змін у результаті людської діяльності», – пояснили дослідники.

Певна кількість NO2 утворюється унаслідок природних процесів, таких як: дихання, блискавки і навіть вулкани. Але переважно це виробляється нами: здебільшого через викиди автомобілів.

Як повідомляв УНІАН, дослідники французької компанії Carbios, що займається промисловими розробками, створили бактеріальний фермент, здатний розчиняти пластикові пляшки протягом кількох годин.