Вчені зафіксували, як черепаха поїдає пташеня \ скріншот з відео

Гігантську черепаху, що мешкає на Сейшельських островах, досі вважали строго вегетаріанською твариною. Однак тепер з'ясувалося, що це не так.

На відео, знятому на курортному острові Фрегат в липні 2020 року, самка черепахи повільно насувається на пташеня крячки-дурняка, що не вміє літати, кілька разів безуспішно намагається його зловити і в підсумку хватає його щелепами за голову і пожирає.

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Current Biology, це перше документальне свідчення полювання гігантської черепахи на іншу живу істоту.

Відео дня

Читайте такожУ США спіймали черепашку з двома головами (відео)

Острів Фрегат, що знаходиться в приватному володінні, відрізняється незвичайною красою і вважається раєм екотуризму. На ньому живе близько трьох тисяч гігантських черепах.

Вони відносяться до роду Aldabrachelys gigantea, представники якого, як досі вважалося, харчуються виключно рослинами.

"Це абсолютно несподівана поведінка. Нічого схожого у черепах на волі раніше не спостерігалося", - говорить співавтор дослідження Джастін Герлах з Кембриджського університету.

Час від часу велетенських черепах бачили поїдаючими мертвечину і раковини і кістки, що містять кальцій, але ніколи не заставали за полюванням.

Вчені припускають, що ця звичка сформувалася у черепах, що населяють дану місцевість, завдяки сусідству з великою колонією крячок-дурняків, які гніздяться на деревах.

Завдяки природоохоронним заходам популяція крячок на острові Фрегат відновилася і досягла 265 тис.особин. Їхні пташенята часто випадають з гнізд.

Зазвичай черепахи не можуть зловити здобич через свою повільність. Але те, як черепаха на відео наполегливо переслідувала пташеня, яке сиділо на стовбурі дерева, що впало, наводить на думку, що вона робила це не вперше, передає Бі-бі-сі.

"Можливо, ми спостерігаємо еволюцію в розвитку", - говорить Джастін Герлах. - А можливо, гігантські черепахи полювали до прибуття людини, але ми цього не бачили. Відновлення природної екосистеми несподівано для нас повернуло взаємодію між видами, що існувала століття тому".

"Їм [черепахам] явно подобається тваринна їжа - адже за пташенятами цікавіше полювати, порівняно з легкістю поїдання рослин", - зауважив експерт.

Велетенська черепаха

Довжина велетенської черепахи досягає 120 см, вага - 300 кг, вік - 150 років. Вони не вміють плавати. Спочатку ці тварини мешкали тільки на атолі Альдабра, а на інші острови були завезені людьми.

Чарльз Дарвін вивчав їх на Галапагоських островах під час плавання на кораблі "Бігль" в 1831-1836 роках. Він зауважив, що за кілька століть у черепах на різних островах виникли деякі відмінності, і зробив з цього висновки, що лягли в основу його теорії еволюції.

Гігантські черепахи є найбільшими тваринами на Сейшельських і Галапагоських островах. Вони з'їдають там близько 11% рослинності.