Екологічна ситуація в Кам'янському Дніпропетровської області знаходиться під загрозою через нелегальний полігон побутових відходів. Однак міська влада ігнорує протести місцевих жителів і навіть рішення судів. Про це йдеться в розслідуванні, проведеному Delo.ua.

У Кам'янському зосереджена велика кількість підприємств важкої промисловості. Тільки металургійних, хімічних і машинобудівних підприємств тут 57. Така концентрація вкрай негативно впливає на навколишнє середовище, але за останні роки з'явилась ще одна проблема - нелегальний полігон побутових відходів на вулиці Дорожній.

Незважаючи на тиск журналістів, громадськості та екологів, влада міста під керівництвом мера Андрія Білоусова проблему не помічала. Справа дійшла до суду.

Відео дня

"Жовтневий районний суд зобов'язав Дніпропетровську обласну прокуратуру внести відомості по цій справі в ЄРДР. Як з'ясувалося, звалище працює без отримання висновку про оцінку впливу на навколишнє середовище, що створює загрозу здоров'ю жителів Кам'янського", - повідомляють журналісти.

У 2019 році Дніпропетровський окружний адміністративний суд в ході розгляду справи навів результати офіційної перевірки: на полігоні зафіксовані "джерела викидів забруднюючих речовин в повітря, на які відсутній дозвіл".

Врегулювати проблему мало КП "Комунальник", підзвітне місту. Однак перевірка обласної екологічної інспекції показала, що комунальне підприємство навіть не спробувало отримати дозвільні документи.

"Тобто фактично при сприянні міської влади в особі мера Кам'янського Андрія Білоусова в місті існує незаконне звалище, що труїть кам'янчан - забруднює територію міста й атмосферу, створює загрозу здоров'ю людей (в тому числі працівників) і має шкідливий вплив на екологію", - йдеться в матеріалі.

Кам'янське відділення поліції відкрило кримінальне провадження, оскільки міська влада не виконує рішення судів про заборону діяльності нелегального полігону. Що, в свою чергу, підпадає під статті 236 і 239 Кримінального кодексу, попереджають журналісти.