Ілюстрація REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики підтримав план роботи з підготовки до приватизації держпідприємства «Укрспирт», запропонований Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Читайте такожВ Україні цього року хочуть продати п'ять об'єктів великої приватизації: список

Про це повідомила прес-служба міністерства за підсумками спільного засідання.

Відео дня

Згідно з повідомленням, приватизації підлягає 41 підприємство «Укрспирту».

«Для реалізації цього механізму необхідно завершити реєстрацію майна спиртових заводів «Укрспирту», майно передати на приватизацію до Фонду державного майна України як «окреме майно» (пулом основних засобів кожного цілісної виробничої ділянки), з можливістю не завершувати реорганізацію підприємств. Це дасть змогу передати об'єкти на приватизацію в найкоротші терміни», - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, до 15 травня поточного року у Фонд держмайна буде передано перші 36 підприємств «Укрспирту», в яких майно повністю або частково зареєстровано, а до 16 червня - решта 5 підприємств. Після цього фонд підготує об'єкти до продажу і виставить їх на аукціони через платформу «Prozorro.Продаж».

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон, який з 1 січня 2020 року скасував в Україні державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні. Закон також передбачає приватизацію існуючих спиртзаводів.

В Україні монополістом у спиртовій галузі є державне підприємство «Укрспирт», створене на базі однойменного концерну в 2010 році. Кабінет міністрів України послідовно виступає за приватизацію «Укрспирту», керуючись рекомендаціями Міжнародного валютного фонду.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оцінює надходження від приватизації «Укрспирту» в 2-3 млрд грн і планує завершити приватизацію об'єктів держпідприємства до 1 липня 2021 року.