Ціни на овочі досягають рекордів / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Російські загарбники своїми діями намагаються підірвати продовольчу безпеку країни. Мільйони гектарів полів заміновані, ворог прицільно б'є по сільгосппідприємствах. Саме тому в Україні дорожчають овочі. У супермаркетах вартість помідорів, наприклад, коливається від 100 до 300 гривень за кілограм. 

В ефірі "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна" керівник проекту "АПК-інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев каже, що захмарні ціни на томати пов'язані з діями окупантів. 

Так, наразі у Запорізькій області під окупацією перебувають найбільше тепличних підприємств, у цей період вже звідти надходили на полиці магазинів вітчизняні овочі й збивали ціну. Торік у цей період кілограм помідорів коштував на оптовому ринку 60 грн, а у 2021-му - лише 20 грн/кг.

"Поки ми не звільнили всі свої південні регіони, не налагодили там повне виробництво, у міжсезоння варто розраховувати на імпорт", - каже Хорев.

За його прогнозом, ситуація з овочами стабілізується, коли буде врожай з відкритого грунту, але деяких позицій все одно не вистачатиме. Це цибуля, морква, капуста, буряки. А от картоплі буде вдосталь, бо левову частку засаджують у домогосподарствах. 

Що стосується хліба, то його українцям точно не бракуватиме, запевняє президент Української зернової асоціації Микола Горбачов, навіть попри те, що площі сільськогосподарських засівів суттєво скоротились, а 6 млн га сільгоспземель або під тимчасовою окупацією, або всіяні мінами й бомбами.

Горбачов заявив, що очікуваний цьогорічний урожай зернових та олійних в Україні - це майже утричі більше, ніж внутрішнє споживання.

В Україні зростають ціни на борщовий набір

Цього тижня українські виробники продають білокачанну капусту від 12 до 18 грн/кг, що в середньому у 2 рази дорожче, ніж тижнем раніше.

На сьогодні, за підрахунками аналітиків, вартість білокачанної капусти в Україні вже досягала рівня цін в аналогічний період минулого року. При цьому місцеві фермери планують і підвищувати відпускні ціни в цьому сегменті. 

А вартість цибулі досягла максимуму за всі роки незалежності України.

Вас також можуть зацікавити новини: