Ілюстрація REUTERS

Ціни на полуницю в Україні в червні стали рекордними за останні п'ять років, повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Читайте такожЦіни на фрукти і ягоди в Україні піднялися до історичного максимуму

Згідно з повідомленням, станом на початок червня 2020 року гуртові партії якісної суниці садової (полуниці) продаються за 65-75 грн/кг, в той час як продукція низької якості, якої теж зараз чимало на ринку внаслідок дощової та похмурої погоди, пропонується в середньому по 40 грн/кг.

Відео дня

"Варто відзначити, що цього року ціни на суницю є рекордно високими не тільки за останні п'ять років, але й історично для цього періоду часу. Для порівняння, на початку червня 2019 року якісну суницю садову можна було придбати в середньому по 25-30 грн/кг. Приблизно в такому ж діапазоні коливалися ціни і на початку червня 2018 року", - сказано в повідомленні.

Експерти відзначають, що, таким чином, на сьогодні фермери, які змогли отримати врожай полуниці в непростих погодних умовах 2020 року, можуть заробити в середньому у 2-2,5 раза більше на реалізації кожного кілограма, ніж в минулому сезоні.

Головною причиною подорожчання полуниці аналітики називають погодні умови – зокрема, травневі заморозки, через які була втрачена значна частина врожаю.

"Ситуацію продовжують погіршувати низькі температури на початку червня, які супроводжуються рясними опадами. Такі природні катаклізми не тільки стримують дозрівання ягід у більшості українських господарств, але і негативно впливають на їх якість", - йдеться в повідомленні.

Учасники ринку говорять про те, що урожай суниці садової буде найгіршим за останні кілька років, а ціни на ягоди та надалі будуть утримуватися на порівняно високому рівні.

Довідка УНІАН. За даними Державної служби статистики України, валовий збір суниці садової у 2019 році становив близько 63 тис. тонн, а роком раніше – 62,2 тис. тонн. За інформацією Української плодоовочевої асоціації (УПОА), виробництво полуниці в Україні збільшувалася впродовж останніх трьох років і урожай був значно більшим, ніж в офіційній статистиці.