Ілюстрація REUTERS

Україна в січні-червні імпортувала молочної продукції на 137 мільйонів доларів, що у 2,6 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року, при цьому імпорт вершкового масла зріс у 7,7 раза, молока і вершків - у 5 разів.

Читайте такожІмпорт сиру в Україну збільшився втричі

Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Відео дня

Наголошується, що збільшення імпорту відбулося за всіма групами молочної продукції.

"Витіснення вітчизняного вершкового масла імпортним товаром з ЄС (переважно польським), пов'язано з більш конкурентними цінами європейської продукції на ринку, в тому числі шляхом чинної потужної державної підтримки зазначеного сегмента і стимулювання експортної діяльності в Євросоюзі. Незначне зменшення (-2%) цін на вітчизняну продукцію протягом двох останніх місяців ускладнює конкуренцію з європейським товаром, ціни на який "просіли" на 13%", - наводяться слова аналітика УКАБ Валентини Кропивко.

Разом з тим, у січні-червні 2020 року Україна експортувала молочної продукції на суму 87,5 мільйона доларів, що на 32% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Відзначається, що експортні постачання по всіх групах молочної продукції зменшилися. Найбільше просіли поставки за кордон вершкового масла – на 43% (-5,4 тисячі тонн), молока і вершків згущених – на 36% (-7,7 тисячі тонн).

Таким чином, сальдо торгівлі молочною продукцією за півроку стало негативним й становить 49,4 мільйона доларів.

"На ринку спостерігається активне витіснення вітчизняної продукції імпортними товарами (через скорочення поголів'я і виробництва молочної продукції)", - підкреслюють експерти УКАБ.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, виробництво молока в Україні в січні-червні скоротилася на 3,7% - до 4,58 мільйона тонн.