Україна відновлює експорт етилового спирту / фото ukrspirt.com

Кабінет міністрів раніше часу зняв заборону на експорт з України етилового спирту для медичних цілей, дозволивши постачання з 15 травня 2020 року замість раніше встановленого терміну 1 червня.

Читайте також"Укрспирт" завершивши виробництво сировини для антисептиків - закінчився термін дії закону

Таке рішення уряд прийняв на засіданні 13 травня.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до відповідної постанови, виробничі потужності українських спиртових заводів становлять близько 600 мільйонів літрів спирту в рік, в тому числі потужності держпідприємства "Укрспирт" – 300 мільйонів літрів на рік. При цьому попит на етиловий спирт на внутрішньому ринку за останні роки не перевищує 70-80 мільйонів літрів на рік, а завантаженість державних спиртових заводів становить не більше 13%.

Також наводяться дані Держстату, згідно з якими експорт спирту у 2019 році становив 9,3 мільйона літрів, в тому числі "Укрспирт" експортував 5,9 мільйона літрів. За два місяці 2020 року закордонні постачання етилового спирту становили 1,1 мільйона літрів, що фактично у повному обсязі є експортом "Укрспирту".

"Пропонується змінити термін дії ліцензування експорту спирту етилового... необхідного для медичних цілей та фармацевтичної промисловості, на строк до 15.05.2020, тобто фактично скасувати тимчасову заборону експорту спирту раніше встановленого урядом строку", - йдеться в пояснювальній записці до постанови.

Як повідомляв УНІАН, 23 березня уряд прийняв рішення до 1 червня заборонити експорт етилового спирту з території України.

З 2 по 30 квітня "Укрспирт" виготовив і поставив 4 мільйони літрів сировини українським виробникам антисептиків. Це стало можливим завдяки прийнятому Верховною Радою закону про додаткових економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби, який до 30 квітня дозволяв виготовляти дезінфікуючий засіб (сировина для антисептиків) на базі заводів ДП "Укрспирт".

Довідка УНІАН. Державне підприємство "Укрспирт", створене на базі однойменного концерну у 2010 році, є монополістом у спиртовій галузі України.

Уряд почав приватизацію держпідприємства "Укрспирт", яку планує завершити до 1 липня 2021 року. На продаж буде виставлений 41 завод підприємства.