Кулеба переконаний, що коронавірус створює унікальну можливість для України / фото REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що пандемія коронавірусної інфекції створює для України можливість утвердити статус світової житниці для гарантування продовольчої безпеки.

Про це йдеться в статті міністра "Годуй і владарюй" для видання "Дзеркало Тижня".

Зокрема, глава МЗС сформулював власне бачення національної ідеї України, яка стосується ролі України як гаранта світової продовольчої безпеки.

Відео дня

Як зазначає міністр, пандемія COVID-19 несе Україні як загрози, так і неочікувані можливості.

"За даними ООН, наразі близько 820 млн осіб у світі хронічно недоїдають, з них 113 млн живуть у голоді. Пандемія вже погіршила і ще погіршить цю ситуацію. Зупинка повноцінного сполучення розірвала усталені ланцюги постачання продовольчих товарів. Стало очевидним, що глобальна економіка, до якої всі звикли, насправді неймовірно вразлива. Статистика голоду вже почала зростати. В таких умовах українська житниця набуває несподівано високої ваги", - наголосив Кулеба.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт агропродукції в Азію

На його переконання, коронавірус створює унікальну можливість для України. "Майже через століття після трагічного випробування геноцидом Голодомору стати "Світовою Житницею 2.0". Не тією, з якої вивозять зерно заради "золота партії", а тією, яка здатна гарантувати продовольчу безпеку собі й партнерам. Цим здобуваючи авторитет та вплив на світовій арені. Звучить амбітно, але реалістично", - вважає Кулеба.

Він переконаний, що в нових умовах питання продовольчої безпеки має всі шанси стати актуальнішим за питання цін на енергоносії.

У цьому зв'язку, місце України в світі має формулюватися як "гарант світової продовольчої безпеки".

Міністр додав, що від початку пандемії українські дипломати бачать, як зростає зацікавленість в імпорті з України традиційних продуктів. Географія запитів - від Чилі до Індії. "У топі — кукурудза, пшениця, ячмінь, соєві боби, корми для тваринництва, пшеничні висівки, рослинні олії, насіння олійних культур, горіхи, солод, окремі види овочів та фруктів. Аналітика МЗС свідчить про великий потенціал українського продовольства в країнах Африки, Близького Сходу, Центральної та Південної Азії, окремих регіонах Латинської Америки", - заявив Кулеба.

Також він зауважив, що зовнішньополітичне відомство прагне максимально розширити й вдосконалити пропозицію на продовольчому ринку.