Без прозорого ринку українська земля є однією з найдешевших у Європі / REUTERS

Відсутність прозорого ринку призвела до того, що ціна на українську землю є однією з найнижчих в Європі, заявив під час земельного форуму "Земля – народу" в Чернігівській області президент України Володимир Зеленський.

Читайте такожСуд переніс розгляд справи про ринок землі в Україні

Також голова держави зазначив, що прийнятий цього року закон про запуск ринку землі дозволить змінити ситуацію.

Відео дня

"Відсутність прозорого ринку призвела до того, що вартість гектара землі у нас одна з найнижчих в Європі. Ми обіцяли дати українцям реальне право власності на свою землю, і ми це зробили. Ми зробили реформу саме для українців", - сказав він.

Президент про ринок землі в Україні

За словами президента, раніше вітчизняні політики створили ширму з нібито турботи про людей і захисту української землі, яка нібито належить громадянам. Але при цьому вони не дозволяли людям бути повноцінними власниками, тобто володіти, користуватися і самостійно розпоряджатися землею.

"Десятиліттями конституційне право 7 мільйонів українських землевласників грубо порушувалося. Політики цілували землю на трибуні Верховної Ради, лякали, що китайці вивезуть всю нашу землю вагонами. За цей час померли майже мільйон землевласників, які так і не стали реальними господарями своєї землі", - сказав він.

При цьому Зеленський зазначив, що в Україні навіть за мораторію на продаж землі сільгосппризначення існував сірий ринок і десятки незаконних способів продажу землі за зниженою ціною.

Що цьому передувало

  • 28 квітня президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений у березні парламентом закон, що вводить ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.
  • Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тисяч гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.