У Мінагрополітики заявили про швидке завершення земельної реформи в Україні / фото УНІАН

Земельна реформа в Україні наближається до свого логічного завершення, і незабаром українці отримають прозорий ринок землі.

Читайте такожРинок землі в Україні: експерти розповіли, скільки коштуватиме гектар

Про це під час наради з приводу стратегії охорони навколишнього середовища та розвитку українського агросектору заявив Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, повідомила прес-служба Офісу президента.

Відео дня

"Історична земельна реформа наближається до логічного завершення. Українці матимуть прозорий ринок землі, і наша країна зможе стати "світовим продовольчим супермаркетом". Завершення земельної реформи додасть динаміку економічному зростанню. Зокрема, прогнозується щорічне збільшення ВВП не менше ніж на 1%", - наводяться в повідомленні слова Лещенка.

Крім того, він зазначив, що зараз Міністерство найбільше працює над відновленням, модернізацією та будівництвом зрошувальних систем.

Що цьому передувало

  • 28 квітня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення", який запроваджує ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року.
  • Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тисяч гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.