Ілюстрація REUTERS

Україна може зменшити експорт ріпаку в 2020 році через зміни в законодавстві Європейського Союзу щодо використання інсектицидів, які набули чинності в лютому поточного року.

Про це повідомила прес-служба аналітичного порталу Graintrade.

Так, відповідно до законодавчих змін, заборонено використання інсектицидів, які містять хлорпірифос і хлорпірифос-метил, а також ввезення в ЄС продукції із вмістом зазначених речовин понад 0,01 мг/кг.

Відео дня

"Це може заблокувати поставки в ЄС ріпаку з України, при вирощуванні якого аграрії використовують зазначені речовини. Майже 90% українського ріпаку експортується в ЄС, тому питання визначення наявності хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу в партіях, що надходять на елеватори або портові термінали, постане дуже гостро", - йдеться в повідомленні.

При цьому аналіз на вміст речовин можуть проводити лише кілька акредитованих лабораторій, законодавство України не регламентує вміст вказаних речовин у ріпаку, а лабораторії елеваторів і терміналів не зможуть провести перевірку.

Читайте такожЕксперти прогнозують скорочення інвестицій у сільське господарство України

За оцінками аналітиків, в 2020-2021 маркетинговому році (липень 2020 - червень 2021) урожай ріпаку в Україні скоротиться до 3 млн т, а експорт - до 2,5-2,6 млн т, однак через вміст хлорпірифосу можуть виникнути проблеми з експортом 1-1,5 млн т ріпаку в ЄС.

"Фактично це зупинить імпорт сільгосптоварів в ЄС, при виробництві або зберіганні яких застосовувалися такі препарати", - підкреслюють аналітики.

Водночас, навіть у разі блокування експорту в ЄС, Україна зможе збільшити внутрішню переробку з наступним експортом ріпакової олії в Китай, який зараз купує 71% загального українського експорту ріпакової олії.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує, що врожай зернових і зернобобових культур в Україні в цьому році може перевищити 68 млн тонн, а по олійним культурам складе 20 млн тонн.