Україна може перетворитися з імпортера на експортера насіння / REUTERS

Аграрний комітет Європарламенту підтримав визнання української системи сертифікації насіння.

Читайте такожВ Україні імпорт насіння майже в 34 рази перевищує експорт

Про це повідомляє прес-служба Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Відео дня

Згідно з повідомленням, надалі рішення планується винести на голосування Європарламенту.

Значення сертифікації насіння в Україні

Зазначається, що прийняття даного рішення дозволить українським виробникам експортувати вирощене в Україні насіння в країни ЄС, ринок якого зараз закритий, а також покращить ситуацію з виробництвом насіння і стимулюватиме залучення інвестицій в цей сектор.

"Це позитивно вплине не тільки на виробників насіння, а й українських аграріїв. Тепер аграрії будуть впевнені в якості закупленого українського насіння і відповідності високим стандартам ЄС і будуть більш активно розглядати варіант інвестування в насіннєвий бізнес і вирощування насіння з високою доданою вартістю замість товарної продукції", - йдеться в повідомленні УКАБ.

Що цьому передувало

  • 30 квітня 2020 року Верховна Рада прийняла закон про сертифікацію насіння в Україні за міжнародними нормами.
  • З 2018 року українські насінники закликають представників Європейського Союзу в Україні сприяти якнайшвидшому визнанню еквівалентності системи сертифікації українського насіння з вимогами ЄС.
  • За оцінками насіннєвої асоціації України, потенціал експорту українського насіння досягає 100 мільйонів доларів, при цьому частка експорту в ЄС може зрости до 10% з практично нуля.