Ілюстрація REUTERS

Україна за підсумками 2019 року посіла перше місце в Європі та друге місце у світі за обсягами експортованої органічної продукції до Євросоюзу, піднявшись на дві сходинки у порівнянні з попереднім роком.

Читайте такожУкраїна продовжує бити рекорди з експорту зерна

Про це йдеться в оприлюдненому щорічному звіті Європейської комісії «Імпорт органічних агропродовольчих товарів в ЄС: ключові зміни у 2019 році», повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відео дня

«Зростаючий попит європейських споживачів на українську органічну продукцію свідчить про її високу якість та конкурентоспроможність. Лідируючі позиції України у світовій торгівлі органічною продукцією демонструють активний розвиток цієї галузі, яка є пріоритетом аграрної політики міністерства», - цитує торгового представника України Тараса Качку прес-служба міністерства.

Протягом 2019 року в ЄС ввезено 3,24 млн тонн органічної агропродовольчої продукції, з якої понад 10% припадає на Україну. Український експорт до ЄС збільшився на 27% - до 337 856 тонн (265 817 тонн – у 2018 році).

«В основному до ЄС з України експортуються зернові (крім рису і пшениці, 76,9% зернових – українського походження), пшениця (31,8% - з України), олійні культури (крім сої, 18,2%, друге місце після Туреччини), соя (4-те місце і 13% імпорту сої з України), фрукти (11% і 3-тє місце). Також Україна входить до групи найбільших експортерів макухи, фруктових соків і овочів, які є ключовими експортними продуктами», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками 2019 року Україна експортувала товарів на 50 млрд доларів, а Євросоюз є найбільшим торговельним партнером нашої країни.