Ритейлери просять Кабмін відкласти введення граничної націнки на ряд продуктів / фото УНІАН

Представники роздрібної торгівлі відзначили, що у зв'язку з введенням Кабінетом міністрів граничної націнки на соціально важливі продукти харчування, продаж таких товарів може тимчасово призупинитися.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили в Асоціації ритейлерів України.

Ритейлери підкреслили, що запровадження граничної націнки на батон та олію соняшникову вже спричинило кризову ситуацію у сфері роздрібної торгівлі, адже суб’єкти господарювання не мали жодної можливості заздалегідь підготуватись до таких змін, а також отримати додаткові роз’яснення щодо порядку ціноутворення на такі продукти.

Відео дня

"Розширення ж даного переліку товарів ще на дев’ять видів продуктів харчування, що може загалом становити до декількох сотень позицій таких товарів в магазині, може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів та чіткого розуміння порядку їх ціноутворення", - зазначається в повідомленні.

Читайте такожЗовсім інші суми: в НБУ підрахували, як за рік в Україні злетіли ціни на продукти

Зазначається, що прийняті урядом зміни безпосередньо впливатимуть на діяльність ритейлерів, проте вони не мають достатньо часу аби адаптуватись до нововведень.

"Проект постанови не передбачає перехідного періоду для його впровадження, що надало б можливість галузі ритейлу підготуватись до змін у регулюванні, а також надати свої пропозиції представникам влади", - наголосили в асоціації.

"Асоціація ритейлерів України закликає уряд відкласти введення в дію таких змін у зв’язку з відсутністю достатнього часу їх впровадження та нерозумінням бізнесу чіткого механізму ціноутворення. Також просимо представників уряду провести нараду з представниками роздрібного ринку харчових продуктів для обговорення ефективності такого регулювання", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін в кінці 2021 року заборонив встановлювати торгівельну націнку понад 10% на хліб житньо-пшеничний та батон.

12 січня 2022 року в цей перелік додали ще 9 продуктів харчування - крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, птицю (тушку курячу), масло вершкове з жирністю 72,5%.

Вас також можуть зацікавити новини: