Використання альтернативних джерел забезпечення електроенергією негативно відображається на собівартості яєць.
У грудні ціни на курячі яйця в Україні виростуть на 15-20%, водночас до кінця листопада значних цінових коливань не відбудеться. Про це повідомив УНІАН виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.
"З початком відключень і падінням попиту фіксується зниження цін реалізації і м’яса птиці, і яєць на 20%. Скоріше за все, в листопаді ціни реалізації будуть під впливом цього фактору і суттєво не зміняться", – зазначив Карпенко в коментарі УНІАН.
Експерт зауважив, що якщо у листопаді ціни на яйця знижувалися, то вже у грудні вони знову зростуть і повернуться на рівень жовтня.
Найбільше на ціни тиснутиме зростання виробничих витрат птахівників. Карпенко зазначив, що використання генераторів може в подальшому ще більш суттєво підвищити собівартість продукції птахівництва, зокрема курячих яєць.
"Інкубація, а потім і вирощування молодняку курей-несучок потребує чіткого дотримання технологічних показників утримання птиці впродовж чотирьох місяців, чого неможливо досягти без забезпечення стабільного та безперебійного постачання електроенергії", – каже нам Карпенко.
За його даними, у структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції – до 30%.
"Виробництво продукції птахівництва складається з різних етапів, а тому на кожному з них ми матимемо збільшення вартості складових. Відповідно собівартість кінцевої продукції галузі буде зростати в "геометричній прогресії", – уточнив спікер.
Іншим важливим фактором, що впливає на ціни, є здорожчання комбікорму, який займає найбільшу частку в собівартості продукції птахівництва. У його виробництві також використовується електроенергія.
"Матимемо таку ж ланцюгову реакцію по збільшенню вартості і інших складових, які формують собівартість виробництва м’яса птиці і яєць", – резюмує фахівець.
Утримання цін на харчі в листопаді в межах діючих з можливим незначним зростанням до 1,5% прогнозував у розмові з УНІАН і економіст Олег Пендзин. А от грудневе здорожчання, за його словами, торкнеться не тільки курячих яєць чи м’яса, але й переважної більшості продуктів.
Не бачить підстав для здорожчання овочів борщового набору до кінця року президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник. У розмові з УНІАН він зазначив, що потужності для зберігання цієї продукції в Україні наразі недостатні, тому виробники не зможуть накопичувати товар на складах, а одразу його продаватимуть.