Президент відзвітував щодо ситуації на ринку землі / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський відзначив величезний опір земельній реформі та запуску ринку землі з боку окремих політиків і бізнесів.

Про це президент заявив під час свого щорічного послання про внутрішнє і зовнішнє становище України в залі Верховної Ради.

Читайте такожЗеленський пояснив, чому українська земля одна з найдешевших у Європі

Відео дня

"Наша обіцянка і, безперечно, історичне рішення – запуск в Україні ринку землі.

(Існує) величезний опір цій реформі, маніпуляції та міфи, бажання окремих політиків і бізнесів зберегти сірий ринок, на якому за цей час ними було вкрадено 5 млн га земель", - сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що підписаний ним закон про ринок землі надає право на покупку ділянок тільки українцям, встановлює обмеження максимальної площі у власності однієї особи та пільгові умови для українських фермерів.

Ринок землі

На позачерговому засіданні Верховної Ради в ніч з 30 на 31 березня 2020 року народні депутати підтримали законопроект про відкриття ринку землі.

10 вересня 2020 року Світовий банк закликав Україну прискорити прийняття земельних законів.

Основні положення прийнятого законопроекту № 2178-10:

  • До 1 січня 2024 року купувати землю зможуть тільки фізичні особи - громадяни України.
  • Допуск іноземців до купівлі землі на території України буде можливий тільки після прийняття відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі.
  • Землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності продаватися не будуть.
  • Концентрація землі в одні руки в перші два роки після запуску земельної реформи обмежена площею 100 га.
  • З 1 січня 2024 року купувати землю дозволять українським юридичним особам в концентрації не більше 10 тис. га.
  • Розрахунок за покупку ділянок буде проходити тільки в безготівковій формі. Банки можуть бути власниками земельних ділянок в рамках стягнення застави. Такі ділянки мають бути відчужені на торгах протягом 2-х років.
  • Юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора, фізичним особам, щодо яких застосовані санкції, забороняється купувати землю навіть за умови проведення референдуму.
  • Іноземним громадянам забороняється купівля земельних ділянок у 50-км зоні від державного кордону України, незалежно від рішення референдуму.
  • Ціна продажу ділянок сільськогосподарського призначення не може бути нижче їх нормативної грошової оцінки.
  • Дана норма діятиме до 1 січня 2030 року.